Ingolf Kaiser porträtteras i ny bok
Uppsalakonstnären Ingolf Kaiser har ett nytt verk på gång, men vad vill han inte säga. "Om det nu inte skulle bli gjort..." Gjord är däremot en stor konstbok, som visar skulptörens verk under flera decennier och "släpps" på Upplandsmuseet i dag.
Uppsalakonstnären Ingolf Kaisers liv och konst skildras i en konstbok.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Många Uppsalabor har sett hans Korsnedtagning: det stora verk i trä som sedan 2003 sätts upp i korsmitten i Domkyrkan under fastan.
Vi besöker Ingolf Kaiser i hans ateljé i Gränby i Uppsala. Rader av verktyg hänger på väggarna, men inga skulpturer finns framme. Allt är noga förpackat i wellpapp och isoleringsmaterial i garaget och ett av det röda husets förråd. Men allt finns på papper. Konstnären tar fram en pärm full av anteckningar och skisser och visar.
- Det här är anvisningarna till Korsnedtagning.
Som många andra av hans skulpturer är den sådan att den kan monteras och demonteras om och om igen.
Också av andra än han själv? Är monteringsanvisningarna begripliga så att någon annan skulle kunna sätta upp skulpturen?
- Om man kan tyska...
... och har sett verket åtminstone på bild så som det visas steg för steg och från olika håll i den nya boken.
Ingolf Kaiser är född i Greifswald i Nordtyskland, kom hit som flykting 1945 med mamma och två syskon. Pappa hade stupat i kriget. Konstnärspåbråt kommer från mormor och morfar som båda var konstnärer. Hugo Duphorn och Herdis Odderskov Duphorn. Nyligen hölls en utställning av Hugo Duphorns verk i Rastede i Nordtyskland till 100-årsminnet av hans död.
- Han var landskapsmålare, bara 32 år när han dog, berättar Ingolf Kaiser.
Själv trodde han som ung att han skulle bli målare. Han har gått på Konstfack i Stockholm i början av 50-talet och på Konstakademien i München därefter. Har målat i Berlin och Paris.
Så småningom kom han underfund med att det inte var så, att det var skulpturen, det handfasta, taktila, som var hans medium.
Hans skulpturer är gärna stora. Den, som i folkmunnen kalas Segel, och som borde ha funnits vid Fyrisskolan, men motarbetades av kringboende bostadsrättsinnehavare, skulle ha varit uppåt 14 meter hög. Modellen mäter ungefär metern och finns i garaget, prydligt förpackad.
Vid Geocentrum i Uppsala finns hans svarta brunn i diabas, svart, järnhaltig sten, så blankpolerad att himlen speglar sig i den.
Både korsnedtagningen och den svarta brunnen finns tillsammans med många andra verk att se i den bok som utkommer i dag med titeln Ingolf Kaiser. Bakom boken står bland andra arkeologiprofessorn Bo Gräslund, fil dr Jaana Kaiste och poeten Krister Gustavsson med medverkan av UNT:s konstkritiker Cristina Karlstam och Maria Rüger Dr Phil i Berlin. Boken innehåller också en text där framlidne professor emeritus Anders Åman samtalar med Ingolf Kaiser. Boken är utgiven av Karin Hallgren Produktion och Balderson Förlag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!