Inga kvinnor på Dramatens stora scen

På pappret ser jämställdheten inom scenkonsten bra ut - men kvinnorna finns där resurserna är som minst.

Foto:

Kultur och Nöje2008-12-11 15:58
Dramaten och Helsingborgs stadsteater hade inte en enda kvinnlig regissör eller dramatiker på stora scen förra året.
"På spaning efter jämställdhet" heter den första stora statistiska genomgången av jämställdheten inom scenkonsten. Rapporten, som producerats av Svensk Teaterunion, presenterar könsfördelningen i de teaterproduktioner som hade premiär under 2007 och resultatet är både uppmuntrande och nedslående.
Hälften kvinnor hälften män

Bland de anställda inom scenkonsten är exakt 50 procent män och 50 procent kvinnor. Men bakom siffrorna finns en annan verklighet. Männen återfinns i toppen, kvinnorna i de resurssvaga områdena. Omkring 70 procent av teatercheferna är män - som sedan dominerar i alla yrkeskategorier utom inom administrationen.
- Det är inga stora överraskningar. Ju närmare prestige, makt och pengar, desto fler män. Ju längre ifrån de konstnärliga besluten, desto fler kvinnor. Det är ett system vi har känt till länge, säger genusvetaren och journalisten Vanja Hermele, författare till rapporten.

Mer överraskande var att det inom musikteatern ser allra sämst ut. Operan har den sämsta chefsstatistiken, bara 17 procent är kvinnor.
- Men jag är förvånad över att även musikalerna följer samma mönster som operan.
Sämst i klassen 2007 är Dramaten och Helsingborgs stadsteater. På teatrarnas prestigefulla stora scener fanns inte en enda kvinna representerad, vare sig som dramatiker eller regissör. På Helsingborgs stadsteater kan statistiken ha sett annorlunda ut sett över flera år, eftersom man gör få uppsättningarna per år. Men på Dramaten är det en tydlig bild av verkligheten, framhåller Vanja Hermele.
- Den här utredningen fyller ett jättebehov av kalla fakta. Den systematiserar jämställdhetsstatistiken och det är extremt viktigt. Alla som har jobbat med jämställdhet har förr eller senare ifrågasatts, "är det verkligen så illa som du säger?". Inom scenkonsten har vi varit jättedåliga att ta fram faktiska siffror.



Fakta/Jämställdheten på scen 2007
Bland antalet anställda på institutionsteatrarna är hälften kvinnor och hälften män. I de konstnärliga råden är samma siffror 49 procent kvinnor och 51 procent män.
Trots det dominerar män i samtliga yrkeskategorier utom administration - där 71 procent är kvinnor.
69 procent av cheferna är män. Sämst är det inom operan, där bara 17 procent av cheferna är kvinnor.

I tre yrkeskategorier dominerar kvinnor: mask, kostym och koreografi. Flest män finns bland kompositörerna, 89 procent.
Bland koreograferna i dansen är kvinnorna något fler, men det beror på en total dominans i barn- och ungdomsproduktionerna, där 86 procent är kvinnor. I vuxenföreställningarna är de manliga koreograferna något fler än de kvinnliga.
På Dramaten var andelen kvinnliga regissörer 42 procent och dramatikerna 32 procent. Sett på stora scenen däremot fanns inte en enda kvinnlig dramatiker eller regissör under 2007.
På Uppsala stadsteater däremot var 75 procent av regissörerna på stora scenen kvinnor, dramatikerna däremot 25 procent.
Ett antal projekt har pågått under året för att förbättra jämställdheten på scenen. Bland annat har Riksteaterns, Östgötateaterns och Örebros länsteater försökt lyfta fram kvinnlig bortglömd dramatik i Spetsprojektet, vilket har resulterat i uppsättningar av Alfhild Agrell, Anne Charlotte Leffler, Victoria Benedictsson med flera. Teaterförbundet och Svensk Scenkonst genomförde 2005-06 en ledarskapsutbildning för kvinnor, för att lyfta fram kvinnliga teaterchefer. Nio av tolv deltagare har fått chefsjobb.

För två år sedan kom betänkandet "Plats på scen", beställt av den förra regeringen. Kommittén för jämställdhet inom scenkonsten föreslog i rapporten en rad åtgärder för att förbättra jämställdheten på och bakom landets scener.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!