Livet, lyckan och allt det där man längtar efter finns kanske i Moskva, eller någon annanstans. Lilla scenen på Uppsala stadsteater är ombyggd till en tågstation i vår samtid, med gott om plats för väntan. Där ska Tre systrar spelas ett tag framöver.
Tjechovs pjäs är skriven före ryska revolutionen och handlar om en högreståndsfamilj som lever på randen till en samhällsomvälvning, men utan att vilja se att den är på väg.
De tre systrarna Olga, Masja och Irina bor på landet sedan några år. Men de längtar till Moskva, en plats där de tror att livet kan vända till det bättre.
– Jag ser pjäsen främst som en existentiell berättelse om olika sätt att försöka lösa sin ensamhet. Människorna super, spelar kort, är otrogna och är som folk är mest. De vistas i samma rum hela tiden och pratar, men utan att egentligen prata med varandra, säger Dennis Sandin, regissör.
Tidigare har han satt upp Tolvskillingsoperan, Elaka Måns och 7:3 Återbesöket på Uppsala stadsteater och åtskilligt annat på landets scener.Teaterklassikern Tre systrar är ett av denne regissörs drömprojekt. Han talar sig varm om dramatikern Tjechovs förmåga att synliggöra vad människor kan bära under allt de pratar om.
– Vi kan se oss själva i den här pjäsen, trots att den har mer än hundra år på nacken. Frågor ställs om meningen med allt, vad är egentligen lyckan och går det att finna den genom arbete? Det är verkligen aktuellt för oss alla i dag.
Tjechov brukar stå högt på önskelistan hos skådespelare och så är det också för Linda Kulle som spelar lillasystern Irina, Julia Marko-Nord som gör rollen som mellansystern Masja och Mikaela Ramel, som gestaltar äldsta systern Olga.
De menar att pjäsen har komik och berättar om självbedrägeri.
– Tjechov skriver sina roller så bra. Olga är full av kärlekslängtan och ensamhet, men har kapslat in det. Hon arbetar hårt, avancerar till att bli rektor, men drömmer om att bli gift, berättar Mikaela Ramel.
Till skillnad från lillasystern Irina har hon dock inte så många friare att välja mellan.
– Irina fantiserar om att få komma till Moskva och träffa den rätte. Hon säger också att hon tror att arbeta är att leva, men i själva verket är hon sysslolös i en omgivning som haft sina glansdagar och nu är på dekis, säger Linda Kulle.
Mellansystern Masja är olycklig på sitt speciella vis. Hon blir handlöst förälskad i en man som besöker familjen. Han är gift på sitt håll.
– Hon är strängt uppfostrad, blev bortgift som 18-åring och älskar inte sin man. Men hon är känslostyrd och kastar allt överbord när hon faller för överste Versjinin, säger Julia Marko-Nord om sin rollfigur Masja.
– Pjäsen visar på olika sätt att hantera livet. Vi tre kanske spelar samma kvinna men i olika åldrar.
I övriga roller finns Katharina Cohen, Fredrik Gunnarsson, Henrik Johansson, Tytte Johnsson, Gustav Levin, Aksel Morisse, Crister Olsson, Jonatan Rodriguez och Francisco Sobrado.