På Stadsbiblioteket visas fotoutställningen Vardag i Fukushima och på Fyrisbiografen har hennes film Världens säkraste kärnkraftverk premiär på fredag. På söndag debatterar hon kärnkraft och berättar om sin film efter föreställningen på Fyris.
Just nu drivs Maj Wechselman av kärnkraft. Det vill säga drivs att utveckla sin kritik mot just den energikällan som, när den havererar och sprider sin radioaktivitet, kan orsaka sjukdom, missbildningar och död hos människor, djur och växter under lång tid.
- Jag tror jag skiter i att göra film och blir antikärnkraftsaktivist en period i stället, utbrister hon mot slutet av UNT-intervjun.
- Den japanska regeringen har mörkat följderna av tsunamikatastrofen i Fukushima i mars 2011. Det radioaktiva nedfallet kom tidigare, var kraftigare och berör ett större område runt det havererade kärnkraftverket, berättar hon.
Fotografierna i utställningen på Stadsbiblioteket är tagna av fotograferna Beatrice Dehkordi Martinez och Gösta Elmquist. Martinez var tillsammans med Wechselman, när hon gjorde sin första version av filmen om Fukushima med utgångspunkt från ett område fem mil söder om kärnkraftverket. Samtidigt var Elmquist tillsammans med Bo Levin i ett område nordväst om haveriplatsen med mycket högre strålning.
I dag har de båda projekten arbetats samman till en film och en fotoutställning. Filmen har premiär på tolv ställen i Sverige på fredag, utställningen visas på sju ställen. Till att börja med. Både film och fotoutställning kommer senare att nå ännu fler platser.
Maj Wechselman och Gösta Elmquist, med arbetspartners, startade sina parallella projekt av samma skäl:
- Det hade blivit så tyst om kärnkraftshaveriet i svenska medier, säger de.
I Japan fann de att de japanska myndigheterna hade bidragit till att lägga locket på. Skadorna efter tsunamin och de följande härdsmältorna, det radioaktiva nedfallet, de drabbade områdena och följderna för människor beskrevs som mindre omfattande än filmarna fann - bland annat med hjälp av japanska forskare - att de var.
Filmen Världens säkraste kärnkraftverk börjar i Varberg. Människor solar och fikar, barn badar och leker, det är sommaridyll i Sverige. I närheten ligger Ringhals kärnkraftverk.
Maj Wechselman är bestämd. Kärnkraften måste bort. Solkraft och vindkraft och andra alternativa energikällor är ett måste.
Japan stängde sina 54 kärnkraftverk efter Fukushimakatastrofen.
- Men nu har de öppnat två av dem och fyra står på tur..., säger Gösta Elmquist.
I fotoutställningen finns flera bilder från förskolor. Fyllda vattenflaskor bildar barriär mot strålningen i fönstren, väggarna har fått blypaneler och barnen på dagisen i de mest strålningsdrabbade områdena får inte alls gå ut och leka trots att det översta jordlagret på marken skrapats bort, träd kapats och nedfallna blad samlats ihop och först bort som bärare av radioaktivitet.
- Följderna av kärnkrafthaverier är inte bara cancer och andra sjukdomar. 499 skolor i Fukushimaområdet har undersökts och jämförts med andra skolor. Barnen har ökat 10-15 procent i vikt. Bara indirekt på grund av radioaktiviteten, för att de inte får gå ut, inte längre rör på sig. Också det kommer att leda till hälsoproblem, säger de båda filmarna.