Husförslag med konsten i fokus
Under hösten har frågan om ett nytt konstmuseum debatterats flitigt i Uppsala. I sitt examensjobb har nyutbildade arkitekten Carl Lindecrantz ritat ett förslag på hur ett nytt museum skulle kunna se ut.
Carl Lindecrantz har ritat ett förslag på ett nytt konstmuseum i Uppsala.
Foto:
I dag jobbar han på White arkitekter i Uppsala. Men när Carl Lindecrantz i somras skulle göra sitt examensjobb på arkitektprogrammet i Stockholm, valde han att ge sig in i hemstadens debatt om ett nytt konstmuseum.
Debatten om ett nytt konstmuseum har bland annat handlat om det nuvarande konstmuseets svåra tillgänglighet i Uppsala slott. Till sitt projekt har Carl Lindecrantz valt den tomt som ligger mellan Åhlénsvaruhuset och Dragarbrunnsgatan. Tomten tillhör Axfast som äger Åhléns.
Anledningen till att Carl Lindecrantz valde just Åhlénsparkeringen var det centrala läget. Att museet finns där Uppsalas invånare är.
- Tanken är att det skall vara lätt att slinka in när man går förbi, inträdet skall vara fritt och öppettiderna måste vara generösa som på stadsbiblioteket.
Han tycker också att det är viktigt att museet ligger mitt i stan för att stadskärnan skall innehålla fler icke-kommersiella rum.
- Det måste finnas annat än affärer och restauranger i centrum, säger han.
Ett annat problem med det nuvarande museet är de oflexibla utställningssalarna. Carl Lindecrantz förslag innehåller fyra unika hallar med olika funktioner och var sin ingång. En hall, tornet, är tänkt att vara byggd på höjden, en annan utnyttjar tomtytan maximalt, en tredje har i förslaget ett slags ljusgenomsläppliga väggar och tak, så kallad kanalplast, egentligen ett billigt växthusmaterial. Den fjärde hallen är tänkt att vara nedsänkt i marken, som en amfiteater.
En av grundtankarna med förslaget är att det skall vara billigt att bygga; att varken material eller byggteknik kräver någon stor budget.
- Man kan använda samma teknik som vid uppförandet av stormarknader, säger Carl Lindecrantz.
Konstmuseets chef, Elisabeth Fagerstedt, är positiv till förslaget.
- Det är en mycket bra idé, ett modernt förslag där verksamheten skalats ner till kärnan. Man får en enorm lust att producera utställningar när man ser rummen med de stora öppna ytorna, säger hon.
Kontorsutrymmena, som placerats under markytan, har hon en okonventionell lösning för:
- Jag tror att personalen skulle kunna sitta bland publiken, som i ett kontorslandskap, säger hon.
Men Elisabeth Fagerstedt tillägger att hon i dagsläget inte tar ställning.
- Jag är öppen för alla förslag, det är nu vi skall komma med idéer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!