Det är valår i Sverige. Medborgare som är i vuxen ålder får lägga sin röst. I år röstar 380 000 ungdomar för första gången. 14 000 av dem bor i Uppsala län. Och det dröjer inte många år tills de som är små i dag blir 18 år och också får rösta. På marknaden finns två nya böcker som vill hjälpa våra små och unga att förstå hur valet går till. Men det är inget lätt uppdrag.
I boken "Berättelsen om Sverige” vänder sig Aftonbladet-krönikören Patrik Lundberg till unga vuxna som känner sig utanför och missförstådda. Visst har vi alla varit där någon gång, eller så är vi fortfarande där, på skuggsidan. Igenkänning på igenkänning.
Patrik Lundberg vill visa gråskalorna, och ge en bild som är komplex, utan färdiga svar, men med tydliga frågor.
Han vill vara en opartisk röst. Samtidigt ska han förklara grunderna i vår demokrati. Som sagt, inget lätt uppdrag.
Boken "Så funkar Sverige” är en del av Bonnier Carlsens "Så funkar det”-serie. Omslaget är glättigt och påminner om en blandning mellan den toahumoristiska “Dassboken” och en kartbok. Intrycket stämmer inte överens med insidan av boken. Författaren Matilda Westerman ger tillsammans med Johanna Kristiansson färgstarka illustrationer en rak genomgång av ungefär allt som rör Sverige. Hur många som bor här, vilka som bor här, hur valet funkar, vad som är en demokrati och hur det är att komma som ny till Sverige.
Det finns en (rätt omstridd) bild av Sverige som ett fantastiskt land. Det kan ibland bli lite tröttsamma beskrivningar när Sverige hyllas, som om vi som bor här på något sätt förtjänar att ha det bättre än andra. "Så funkar Sverige” har inte det här perspektivet. Utan att krångla till det beskriver Matilda Westerman de skeenden i vårt lands historia som vi inte kan vara stolta över.
Vi är tio miljoner invånare och totalt fem minoritetsfolk. Och en gång för länge sedan så behandlade statliga myndigheter som Uppsalas Rasbiologiska institut inte minoriteter som samerna väl. Så är det bara. Det är inget att diskutera.
Nu går vi vidare. Matilda Westerman skrev Så funkar Sverige för att hon vill engagera barn och unga till att förändra saker. Hon verkar ha något av en folkbildare i sig, en önskan att få informera om hur det verkligen står till. Självklart går tankarna till bortgångne professorn Hans Rosling.
Men med bakgrund som stabschef på Utbildningsdepartementet och från samma korridorer som utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) borde Matilda Westerman ha kunnat pushat lite mer för att föra vidare sina kunskaper. Varför inte dela ut "Så funkar Sverige” i varje skola? Bokförlaget Bonnier Carlsen lovar att lägga ut delar av boken, som en Valhandbok, på sin hemsida. Men egentligen räcker det inte med det.
Alla borde läsa den här boken. Inte minst nu inför valet.
Eller vad tycker du själv: Vet du hur Sverige funkar?
Årets val känns mer ödesdigert än någonsin. Högerextremister stör talare under politikerveckan i Almedalen och under sommaren brinner det i flera delar av världen i växthuseffektens spår. Mer än någonsin känns det som att valet den 9 september faktiskt betyder något.
Patrik Lundberg har en förmåga att beskriva hur polariseringen i frågor om migration delat vår befolkning. Det finns två lag, ett "vi” och ett "dom”. Gemensamt tappar vi nyanserna som håller oss samman.
Men det finns hopp. Varje enskild individ kan kämpa för vår demokrati. Patrik Lundberg avslutar sin bok med slagkraft:
"Alla har rätt. Alla har fel.
Det är heller inte jag som skriver berättelsen om Sverige.
Det är du.”