"Humor är ren överlevnadsinstinkt"

Samtidigt som mänskligheten lamslås av coronapandemin florerar humoristiska klipp om bunkring, tvålhumor och livet i karantän på sociala medier. Humorn speglar samhället och döljer en rädsla, menar etnologen Jakob Löfgren.

I svåra tider har ett extra stort behov av att skratta, anser Jacke Sjödin, som har gjort flera humoristiska låtar om coronakrisen. Klippen har blivit väldigt populära i sociala medier.

I svåra tider har ett extra stort behov av att skratta, anser Jacke Sjödin, som har gjort flera humoristiska låtar om coronakrisen. Klippen har blivit väldigt populära i sociala medier.

Foto: John Sundberg/UNT Arkiv

Kultur och Nöje2020-04-06 07:06

Jakob Löfgren är doktor i folkloristik med fokus på populärkultur vid Lunds universitet. Han tror att humorn blir extra viktig i svåra tider. 

– Humorn blir ett alternativ till den dystopiska nyhetsrapporteringen. Vi behöver humor för att reagera och kommentera det som händer i samhället, säger han. 

Humorn följer samhällsutvecklingen. I pandemins begynnelse förekom rasistiska skämt om asiater som äter fladdermussoppa. Det skämtades även om ölen Corona. Men ju närmare viruset kommit västvärlden desto mildare har skämten blivit. Nu handlar de mest om bunkring och att sitta i karantän.  

– I tider av kris brukar den första reaktionen vara grövre, men ju närmare viruset kommer oss desto mer fungerar humorn som en ventil för olika känslor, säger Jakob Löfgren. 

Skämten speglar på så vis värderingar i samhället och vad vi som kollektiv ser som lämpligt respektive olämpligt. Humorn bygger en gemenskap, men skapar även ett vi och ett dem.  

– Med skämt kan man spåra vad som är aktuellt i människors idévärld. I början skapades ett vi och ett dem gentemot kineser, som ett sätt att slå bort viruset. Nu har det istället kommit att handla om det egna hemmet. Det har skapats ett globalt vi när det plötsligt gäller alla, säger Jakob Löfgren. 

Enligt honom döljer humorn en rädsla, som rädslan att inte längre få resa. Något som syns i vitsar på temat "var ska du resa i sommar", där personer skämtar om att resa till platser som "Costa del Balkong" eller "Las Verandas". 

– Det är underförstått att alla funderar på det som skämten innehåller. Bara fyra dagar efter att människor uppmanades stanna hemma dök det upp skämt om att sitta inne och spela schack med katten. Det säger något om vårt öppna samhälle där vi förväntas vara ute. Nu sätts alla självklarheter på paus och den snabba reaktionen pekar på vad folk egentligen är rädda för, att bli isolerade, säger Jakob Löfgren.  

Även om många skämt florerar på internet innebär coronapandemin en tuff tid för landets komiker. Till vardags är Jacke Sjödin showartist och kåsör baserad i Uppsala, men nu står han helt utan jobb.  

– Det var som att dra en sop genom kalendern. Det positiva var att det gav mig mer tid, säger han.

Tiden resulterade i en låt om att bunkra toalettpapper som blev viral på sociala medier. Låten är en cover på Björn Skifs superhit “Hooked on a feeling” och har delats över 50 000 gånger.  

– Jag tyckte att det var ett underligt beteende av oss, för om det är något som inte tar slut i det här landet så är det toapapper, säger Jacke Sjödin.  

Att det blev så populärt tror han beror på att klippet har hög igenkänningsfaktor och att vi i svåra tider har ett extra stort behov av att skratta. 

– Människan är som en vågskål, blir hon för tung på ena sidan måste det vägas upp på den andra. En man som överlevde Estonia berättade för mig att de började skämta redan i flotten efter olyckan. Humor är ren överlevnadsinstinkt, säger Jacke Sjödin.  

Han tycker att det är viktigt att skämta med fingertoppskänsla, särskilt i svåra tider.    

– Det finns ingen anledning att göra människor illa. Mitt klipp handlar om vårt beteende, inte själva viruset. Bra humor är ett medel, inte ett mål, säger Jacke Sjödin.  

3x coronahumor

Toapapperskämt toppar listan i genren coronahumor. Här driver man med människor som bunkrar toalettpapper och ett populärt grepp är att klistra in toalettpapper i olika filmscener. 

Skämt om livet i karantän handlar om att träna hemma, att arbeta hemma med barn eller om att klättra på väggarna i frustration.

Coronakrisen resulterar även i musik, och inte bara balkongsång. Beatles gamla dänga har blivit "I wanna wash my hands". Även Sound of Music-klassikern "Do Re Mi" har fått en coronaversion. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!