Hotade författare får fristad i Uppsala

Att ge hotade författare en fristad i Sverige är inte bara en god gärning.- Det berikar Sverige på alla sätt. Vår egen litteratur påverkas och vår förståelse av andra språkområdens prosa och lyrik ökar!

Kultur och Nöje2008-05-13 10:18
Håkan Bravinger är romanförfattare och poet. Han är också ansvarig i Svenska Pens kommitté för exilfrågor, litterära frågor och språkfrågor. Om kurdisk-svenske författaren Salim Barakat, före detta fristadsförfattare i Stockholm, säger han:
- Han är en av arabvärldens största prosaister. Att ha sådana författare i landet ger oss en närhet till den stora världen. Författarna får en trygghet och den svenska litteraturen får en rörelse utåt.

Hittills har tre städer i Sverige velat förverkliga idén om att skapa en fristad för hotade och förföljda författare: Stockholm, Göteborg och nu Uppsala.
Inom kort skall den författare, som inbjudits att vara Uppsalas fristadsgäst, anlända.
- Då räcker det inte att ge författaren pengar och en lägenhet. Det kan bli oerhört ensam att komma, kanske från ett trauma, till en lägenhet i en ny stad, ett nytt land, säger Håkan Bravinger.
- Det viktigaste är att författaren får hjälp att bygga upp ett nätverk.
Svenska Pen hjälper till med det.
- Det finns redan ett nätverk för författare som lever i exil i Sverige. Ordnar vi tematräffar om ett land, som nyligen Kina, kommer också författare från andra länder. Exilproblematiken delas av alla.

Hela fristadsverksamheten har ett särskilt europeiskt kontaktnät med bas i Norge, ICORN, som betyder The International Cities of Refuge Network, internationella fristadsnätverket.
Uppsala kommun är värd för den fristadsförfattare som är i antågande hit.
- Vi har avsatt 200 000 kronor per år som ett stipendium till författaren som skall gästa oss. En lägenhet finns till förfogande. Och författaren får en särskild kontaktperson. Men det är fler myndigheter än kommunen inblandade. Det säkerhetsskydd som behövs, till exempel, sköter polisen, säger Uppsalas finanskommunalråd Gunnar Hedberg (m)
Är det här beslutet att erbjuda en hotad författare en tidsbegränsad fristad en engångsföreteelse eller kommer den första författaren att följas av flera?
- Har vi tagit det här ansvaret, skall vi också fortsätta ta det, försäkrar Gunnar Hedberg.
Kända författare under hot
Den numera brittiske författaren Salman Rushdie dömdes 1989 till döden av ayatolla Khomeiny, den dåvarande iranske religiöse ledaren. Så sent som 2007 drabbades Rushdie åter av ett dödshot, när ett handelsmannaförbund i Pakistan utlyste en belöning på drygt en miljon kronor till den som skär halsen av författaren.
Den somalisk-holländska parlamentarikern och författaren Ayan Hirsi Ali lever också under dödshot. Var hon än framträder för att läsa ur sina böcker eller berätta om muslimska kvinnors liv, omges hon av säkerhetsvakter. Hon lever för närvarande i USA.
Den Bangladeshiska läkaren och författaren Taslima Nasrin tilldelades Svenska Pen:s prestigefyllda Tucholskyperis 1994, när hon vistades en period i Sverige. Hon har sedan dess levt på olika håll i världen, bland annat i Indien, som hon dock tvingats lämna efter att ha mordhotats av muslimska extremister.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!