Hon skriver om Linnés Uppsalatid

Helena Harnesk är årets Jan Fridegård-stipendiat och arbetar med en bok om Carl von Linné och hans tid i Uppsala. Efter en lång karriär på Upplandsmuseet känner hon staden bättre än de flesta.

Kultur och Nöje2005-06-24 00:00
Statarförfattaren Jan Fridegård har en plats i litteraturhistorien som en av de främsta upplandsskildrarna. Stipendiet i hans namn delas årligen ut till en eller flera uppländska kulturarbetare som får fri tillgång till vad som en gång var författarens sommarbostad Gunggräna i Dalby, ett par mil sydväst om Uppsala.
Helena Harnesk fick stipendiet "för sin förmåga att på ett kärleksfullt, pedagogiskt och kompetent sätt berätta om Uppsala stads historia."
-Det känns fint att vara här, att staden månar om sina kulturarbetare, säger Helena Harnesk när hon tar emot i trädgården utanför Fridegårds tjugotalstorp.
Huset är rött, och knutarna är självfallet vita. I skuggan av två rakryggade päronträd serverar hon kaffe. Utsikten består av åkrar; öppenhet och vidd. Väldigt uppländskt.

Förra året gick Helena Harnesk i pension från sitt jobb som antikvarie på Upplandsmuseet, efter 40 år i den uppländska kulturhistoriens tjänst. Dock saknar hon inte sysselsättning, vid sidan av arbetet med boken om Linné leder hon också stadsvandringar i Uppsala.
-Jag är pensionerad men inte pensionär. Och det är så härligt att ha en publik som på stadsvandringarna, en hel grupp som har betalat för att lyssna och är intresserade, det är fantastiskt.
Få besitter lika omfattande kunskaper om Uppsala som Helena Harnesk. Intresset för staden har vuxit fram under tiden på museet och resulterat i ett flertal böcker. Det är därför knappast förvånande att hon nu riktar in sig på Linné, som ju är en av de mer utmärkande invånare Uppsala har haft.
-Det har aldrig skrivits om Linnés tid i Uppsala. Han är fortfarande internationellt sett den mest kända svensken. Han betyder mycket för Uppsala men jag skulle önska att han betydde mer.

Att ge sig in i den omfattande Linnélitteraturen är ett tidskrävande projekt. Men lustfyllt.
-Linné är en underbar människa att lära känna, han har skrivit mycket om sig själv och 1000-tals brev, mycket personliga.
Boken om Linné, som ska vara klar till Linnéjubileet 2007, kommer att bli lättläst. Målsättningen är att den ska tilltala alla som intresserar sig för Linné och Uppsalas historia. Helena Harnesk vill visa vad Linné egentligen åstadkom som vetenskapsman, men också belysa den stad han vandrade i och de människor som omgav honom.
-Jag vill visa att Uppsala inte bara bestod av professorer på 1700-talet, utan även av hantverkare, jordbrukare och andra.
Lite i stäv med den gängse uppfattningen betraktar Helena Harnesk Linné som en känslomänniska.
-Och tänk dig en känslomänniska som samtidigt är helt klar i skallen, och som har en obegränsad arbetsförmåga. Det är klart att resultatet blir enastående.
När boken om Linne är färdig kommer Helena Harnesk förmodligen att fortsätta sitt aktiva liv som pensionerad icke-pensionär. Men några framtida projekt vill hon inte orda om, även om det finns ett drömprojekt i bakhuvudet någonstans. Räkna i så fall med att det kommer att knyta an till staden hon är så förtjust i.
-Över huvud taget vill jag arbeta för att de som bor i Uppsala ska se, uppskatta och älska sin stad.

PERSONLIGT / Helena Harnesk


Bor: Norrlandsgatan, Uppsala
Familj: två vuxna barn och två barnbarn
Aktuell med: Årets Jan Fridegård-stipendiat, arbetar med en bok om Linné och hans Uppsala. Har tidigare skrivit flera kulturhistoriska böcker om Uppsala, däribland den smått klassiska Uppsala Från liten medeltidsstad till Sveriges fjärde största stad (tillsammans med Ulla Oscarsson).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!