– Jag och min medförfattare Colette van Luik inspirerades av "Godnattsagor för rebelltjejer" till att skriva den här boken om svenska förebilder. När det gäller titeln ville vi "reclaima" ordet hjältinnor. Som alla feminiseringar har det betraktats lite nedsättande och löjeväckande om romantiska kvinnliga romangestalter.Vi ville använda det om starka, smarta tjejer och kvinnor ur verkligheten, säger Anna Nordlund.
Vi möts i utekaféet i Botan, ett stenkast från Anna Nordlunds arbetsplats i Blåsenhus. Hon är forskare i litteraturvetenskap och undervisar vid lärarprogrammen om barnlitteratur, men hon har också givit ut läroböcker och för ett år sedan en uppmärksammad biografi om Selma Lagerlöf.
Colette van Luik är journalist, tidigare anställd på SVT och TV4. Numera är hon frilans och ger ut böcker. Bland annat var hon redaktör för "#metoo – 100 berättelser & 10 frågor som behöver besvaras".
De har skrivit hälften var av de hundra berättelserna i "Svenska hjältinnor". Den handlar om kvinnor ur den svenska historien, från Estrid Sigfastsdotter, mäktig kvinna på vikingatiden i Uppland, till dagens Greta Thunberg, 16-årig klimataktivist som får världens ledare att lyssna. Boken är skriven för unga läsare, målgruppen är 9 - 12 år, men Anna Nordlund tror också att den kan användas i grupper med nyanlända och att förresten alla åldrar kan ha behållning av den.
Den är faktiskt ett kvinnoprojekt hela vägen, 31 kvinnliga illustratörer har gjort bokens illustrationer. Konstnären och kroppsaktivisten Stina Wollter har gjort ett självporträtt, medan de övriga, bland andra Stina Wirsén och Elisabeth Martalla, har skapat flera porträtt var.
– Vi började arbetet med "Svenska hjältinnor" i höstas. De kvinnor vi valde skulle ha varit pionjärer på ett eller annat sätt och det skulle finnas med utmaningar i berättelserna om dem, säger Anna Nordlund.
– Det känns viktigt att berätta om de barriärer som funnits för kvinnor och flickor genom tiderna och hur de här hjältinnorna ändå lyckats att ta sig fram. Men berättelsen om Fadime var tung att skriva, vi brottades mycket med hur vi skulle ta oss an hennes historia. Vi landade i att vi ville visa att hennes död uppmärksammade alla på att hedersrelaterat våld finns i Sverige och måste stoppas.
Anna Nordlund är lite extra stolt över att ett fyrtiotal av kvinnorna är från Uppland. En av hennes egna favoriter är Betty Pettersson, Sveriges första kvinnliga student och så småningom läroverkslärare, som läste vid Uppsala universitet i mitten av 1800-talet.
– Hon var från Visby, dotter till en sadelmakare. Som student i Uppsala hade hon det inte lätt, hon blev hånad. Strindberg berättar i en av novellerna i "Giftas" om henne och att hon – enligt honom – fuskade sig fram. Men hon blev en omtyckt lärare på ett pojkläroverk och i Blåsenhus finns idag en föreläsningssal med hennes namn, berättar Anna Nordlund.
Betty Petterssons gata finns också i den nya Uppsalastadsdelen Rosendal.
Många av bokens personer har internationella kopplingar, som till exempel omslagets jazzrebell Alice Babs, överlevaren Hédi Fried och fysikprofessorn Lise Meitner. Hjältinnorna presenteras inte kronologiskt utan i bokstavsordning.
– Det skulle kanske bli lite tung läsning annars från 1100-talet fram till nuet. Vi valde att blanda i tid och hoppas att boken ska bli rolig att läsa! Ett syfte med boken är att få igång samtal och väcka nyfikenhet på allas våra egna berättelser, säger Anna Nordlund.