Hon dansar konst

I en soloföreställning undersöker hon ett konstnärskap som har beröringspunkter med hennes eget.

Flykt från krig är ett gemensamt tema för konstnären Ingolf Kaiser och dansaren och koreografen Nathalie Ruiz.  Några lördagar framöver ska Nathalie Ruiz  tolka Ingolf Kaisers verk i dans på Konstmuseet.

Flykt från krig är ett gemensamt tema för konstnären Ingolf Kaiser och dansaren och koreografen Nathalie Ruiz. Några lördagar framöver ska Nathalie Ruiz tolka Ingolf Kaisers verk i dans på Konstmuseet.

Foto: Maths Jalhed

Kultur och Nöje2019-02-20 18:00

– Kaisers konst drabbade mig från dag ett, direkt när jag såg verken blev jag både berörd och inspirerad. Jag kände inte till denna konstnär när Eva Forsberg Pejler på Region Uppsala beställde ett solodansverk utifrån hans konst av mig, berättar Nathalie Ruiz.

Just nu pågår en utställning med verk av Ingolf Kaiser på Uppsala konstmuseum. Konstnären växte upp i Tyskland under andra världskriget och flydde med sin familj till Sverige under dess slutskede. Större delen av sitt liv har han varit verksam som målare och skulptör i Uppsala. Hans konst rymmer drömmar och upplevelser från barndomen.

Nathalie Ruiz har också erfarenheter av flykt undan krig som barn. Hon var etablerad dansare när hon kom till Sverige för att ingå som solist i Cullbergbaletten 1988, som då leddes av Mats Ek. Sedan 1992 är hon själv verksam som koreograf och har skapat verk både för opera, teater, konst och i SVT.

"Tyst besvärjelse" är titeln på Nathalie Ruiz halvtimmeslånga solodans som hon ska framföra bland verken i utställningen som fått namn av det största verket på den, "Vagn för flyende".

– Det finns så mycket att se i hans verk och det finns en rörelse i allt han gör, även om hans målningar och skulpturer är statiska. De handlar om liv, död, sexualitet och våld och de blir som en besvärjelse, därav min titel på solodansen, säger Nathalie Ruiz.

– Hela tiden har man känslan av att det är något som saknas i hans verk. Han kallade det själv för "avsaknadens estetik".

Hon säger att utställningsrummet passar bra för de båda uttrycken att mötas i, ett rum med många nischer och med utställningens kanske mest centrala verk, en stor trävagn, mitt i rummet. Hon menar att det finns ett "laddat lugn" här att ta avstamp i.

– Kriget är ett återkommande motiv i Kaisers konst. Verken innehåller både kärlek och värme, men också fruktansvärda referenser. Han arbetar med minnen och glömska som teman. Nu är han åldrad och har problem med minnet. Men jag haft turen att få möta hans tidigare sambo som lärt mig mycket om hans konst, säger Nathalie Ruiz.

Ingolf Kaiser skrev också texter, där till och med bokstäverna innehöll ett formspråk. Några av dessa texter är med i dansföreställningen. Kjell Nordeson har komponerat musiken med slagverksinstrument som marimba och klockspel, men också med luta.

Föreställningen ges på lördag 23 februari med ett efterföljande danssamtal, samt 23 mars och 6 april på Uppsala konstmuseum.

Personligt

Ingolf Kaiser

Född i Tyskland 1936. flydde med mor och syskon till Sverige 1945. Studerade bland annat på Konstfack och Åke Perneds konstskola, samt Konstakademien i München.Verksam i Uppsala som skulptör och målare under större delen av sitt liv.

Nathalie Ruiz

Flydde med föräldrarna från Algeriet 1962 under Algerietkriget till Frankrike, där hon sedan växte upp. Har samarbetat med koreografer som Martha Graham med flera. Kom till Sverige 1988 för att arbeta i Cullbergbaletten under Mats Ek. Har själv gjort koreografier i flera sammanhang.Är också verksam som videokonstnär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!