Hon är Uppsalabon i "Hela Sverige bakar"

På tisdagen är det premiär för årets säsong av tv-programmet "Hela Sverige bakar". En av deltagarna är Anna-Karin Eriksson från Uppsala.

Anna-Karin Eriksson från Uppsala är en av deltagarna i årets säsong av "Hela Sverige bakar".

Anna-Karin Eriksson från Uppsala är en av deltagarna i årets säsong av "Hela Sverige bakar".

Foto: Pressbild

Kultur och Nöje2018-09-24 13:00

Vad bakar du i premiäravsnittet?

­– Det vet jag inte om jag får avslöja, men så mycket kan jag säga som att det är något personligt.

Hade du sökt till programmet förut?

– Ja, jag har sökt två gånger tidigare. Jag var lite osäker på om jag skulle söka en tredje gång, men mina barn övertygade mig.

Hur länge har bakning varit din grej?

­– Jag har alltid tyckt om att baka, men jag började baka mer för ungefär tio år sedan när min blivande make var med om en motorcykelolycka. Han låg på sjukhus i sex månader och jag var där och hälsade både före och efter jobbet. Bakningen blev som ett slags terapi, det var en stund då jag kunde släppa alla andra tankar.

Vad bakar du helst?

– Det brukar bli väldigt mycket tårtor, eftersom jag tycker om att dekorera och göra bakverken vackra. Men på senare tid har det också blivit en del småkakor och bullar.

Bakar du alltid efter färdiga recept?

– Nej, men jag brukar ofta använda mig av bra grundrecept och sedan göra något eget utifrån dem.

Vad kan tittarna se fram emot?

– Jag har sett de tidigare säsongerna, så jag skulle säga att tittarna kan se fram emot det vassaste gänget någonsin.

Vill du dela med dig av ett recept till läsarna?

– Ja, jag vill tipsa om ett recept på kladdkaka med mörkt tryffel.

Anna-Erikssons recept på kladdkaka med havssalt och mörk tryffel

Kaksmet

3 dl strösocker

3 ägg

1 ½ tsk vaniljsocker

1 dl kakao

1 ½ dl vetemjöl

1 tsk havssalt

120 g smör

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten av en springform..

2. Smält smöret i en kastrull.

3. Blanda i strösocker, ägg och vaniljsocker.

4. Blanda i kakao, vetemjöl och salt.

5. Häll smeten i din bakform och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara ganska kladdig när du tar ut den.

6. Låt svalna något innan du häller över tryffeln.

Tryffelglasyr

200 g grädde

200 g mörk choklad

1. Värm grädden i en kastrull.

2. Ta av från plattan när den är varm och tillsätt chokladen.

3. Rör om tills all choklad har smällt och du har en fin glans på tryffeln. Häll den över din kladdkaka och låt stå i kylen 1–2 timmer eller till dess att tryffeln stelnat helt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!