– Det ska vara högt i tak i den här kursen, säger Tom Malmquist, den ena av huvudlärarna för den nya utbildningen vid Nordens folkhögskola Biskops-Arnö.
Själv är han poet och musiker/låtskrivare med två diktsamlingar och två album utgivna. Men några knep för att skriva bra låtar tänker han inte lära ut:
– Det finns inga sådana knep. Tanken är att eleverna ska inspirera varandra och utveckla ett kritiskt och självständigt förhållningssätt till text och musik. Och vi poängterar att texten är lika viktig som musiken. Det skiljer den här kursen från andra låtskrivarkurser, där man oftast har fokus på musiken.
Är kvaliteten på svenska låtskrivares verk undermålig?
– Nej, det finns många bra exempel. Men jag tycker det finns ett slags universell slapphet hos många låtskrivare när det kommer till texterna. Skivbolagsindustrins prioritering av radiovänliga melodier spelar ju också in. Men ta ett sådant exempel som Marvin Gaye. Även om hans album What’s Going On från 1971 rent musikaliskt är fantastiskt, så är ju den politiska medvetenheten i låttexterna och direktheten det som gör albumet viktigt. Vi vill skapa en grogrund för text och musik, det tycker jag saknas i Sverige i dag.
Förutom att arbeta både enskilt och i workshops för att skapa nya låtar, och diskutera dem i seminarier, kommer eleverna att få lyssna till föreläsningar både av fasta lärare och gästlärare – alla verksamma som musiker och poeter – och läsa en del musikteori. De ska studera olika musikaliska genrer, lyssna till olika sorters musik och läsa mycket poesi och prosa. Egen och andras.De får också tillgång till övningslokaler och till en projektstudio, där de dygnet runt kan spela in sina verk.
Därför är det viktigt att eleverna bor på skolan.
– Vi vill uppmuntra dem dels att arbeta i repetitionslokalerna och studion på kvällarna, dels att umgås, lyssna på musik och spela tillsammans, säger Tom Malmquist.
– Vi planerar att ha en festival varje sommar, där elever, lärare och gästlärare framträder. Och kanske ordnar vi också kortare sommarkurser.
Kursledningen hoppas på viss bredd när det gäller eleverna. Unga och gamla, med förkärlek för olika genrer och mycket eller litet erfarenhet av låtskrivande, även de som enbart har texter eller melodier men vill lära sig det saknade hantverket. Låttexterna man arbetar med kan vara både på svenska och engelska, säger Tom Malmquist som själv skriver sin poesi på svenska, men sina låtar på engelska.
Låtskrivarutbildningen är på en termin och startar i januari 2014.