Författaren James Baldwin, på sin tid en välkänd svart intellektuell i USA, påbörjar 1979 ett projekt. Han vill berätta om USA:s historia genom sina tre mördade vänner, medborgarrättskämparna Medgar Evers, Martin Luther King och Malcolm X. Baldwin dog 1987 och hans manus blev aldrig färdigt men i "I am not your negro" har filmaren Raoul Peck skapat en egen version av de ursprungliga ambitionerna. Han kombinerar effektivt gamla intervjuer och svartvita filmklipp med nutida nyhetsbilder av polisbrutalitet.
Det Oscarsnominerade resultatet är hypnotiserande och omskakande på samma gång. "Berättelsen om de svarta i USA är berättelsen om USA. Det är ingen vacker berättelse", förkunnar Samuel L Jacksons nedtonat verserade berättarröst. Hur gärna en del vita debattörer än vill hävda det motsatta är situationen för den svarta befolkningen inte optimistisk, hävdade Baldwin. Perspektivförskjutningen är slående i exemplet med den liberale, "gode" Robert Kennedy, som i ett välkänt klipp förkunnar att en svart mycket väl "kan bli president inom 40 år". Ett uttalande som mottogs som ett hån av den svarta befolkningen.
"I am not your negro" är en brännande och stilig historielektion, en nutida spegel och ett lågmält rasande debattinlägg. De högsta höjderna nås när Baldwin bjuder på sylvass Hollywoodkritik. Han skildrar hur Sidney Poitier och Harry Belafonte avsexualiseras för att bli ofarliga för en vit publik och hur "Gissa vem som kommer på middag" (1967) inte alls sågs som ett tecken på framsteg hos den svarta publiken.
I slutet av filmen frågar sig Baldwin varför de vita kände sig manade att konstruera "niggern", som begrepp. Han undrar också med lätt undertryckt oro hur det ska gå för USA som nation egentligen. Två högaktuella funderingar även 2017. (TT)