Hitta rätt bland trädgårdstitlarna

På senare år har intresset för trädgårdslitteratur ökat rejält och antalet böcker med det. Men hur ska man välja rätt? I dag, lördag, kommer trädgårdsrådgivaren Ann-Catrin Thor till Stadsbiblioteket för att ge vägledning i djungeln.

Ann-Catrin Thor vet vilken trädgårdslitteratur man ska välja. Letar man fakta är det böcker som gäller men om man vill ha koll på trenderna rekommenderar hon trädgårdstidningar.

Ann-Catrin Thor vet vilken trädgårdslitteratur man ska välja. Letar man fakta är det böcker som gäller men om man vill ha koll på trenderna rekommenderar hon trädgårdstidningar.

Foto: Tomas Lundin

Kultur och Nöje2012-08-11 12:00

Med en blick in i Ann-Catrin Thors trädgård är det uppenbart att hon vet vad hon pratar om. Varenda liten fläck är täckt med växter, ungefär 1 000 arter gissar hon. 40 sorters rosor, en pelargonsamling, växthus och dammar är bara några av ingredienserna i den tätt växande lummigheten. 

Ann-Catrin Thor är trädgårdsexpert i Lotta Bromés P4 Extra, skriver i tidningen Hemträdgården och är ordförande för Uppsala Trädgårdssällskap. I dag, lördag, håller hon en föreläsning om trädgårdslitteratur på Uppsala stadsbibliotek. På bordet framför henne ligger några väl utvalda böcker ur hennes stora förråd uppradade.  Absoluta favoriten är en bok om perenner. En riktig faktabok, inte en sådan där ”coffeetablebok”, som hon kallar det. 
– De som är vackra att lägga fram på bordet med typ titeln ”Min vackra trädgård” eller något sådant. Sådana finns det massor av. De tyngre faktabaserade böckerna kommer det bara ett par om året som uppmärksammas.

Hon äger i princip bara svenska böcker. Översättningar läser hon bara om hon letar efter information om något specifikt, till exempel engelska trädgårdar. Många köper utländsk trädgårdslitteratur men Ann-Catrin Thor tycker att svenska läsare ska hålla utkik efter svenska författare.
– Det som står i andra böcker är ju inte anpassat efter våra växter och det svenska klimatet.

Som trädgårdsinredare har hon märkt att intresset för trädgård och odling har ökat, och så också intresset för litteraturen. Särskilt hett är det med böcker som handlar om att odla ätbara växter. På den stora trädgårdsmässan varje år presenteras årets nya trädgårdsböcker. Och de två senaste åren har just den typen av litteratur kommit i massor. Ofta är det yngre människor som vill odla mer ekologiskt och bryr sig om var maten de äter kommer ifrån.
– Varför intresset har ökat? Jag tror att folk behöver trädgården i denna tid av stress. Att få påta i jorden blir en sorts terapi, ett sätt att koppla av.

Ann-Catrin Thor är expert på vilka böcker som lämpar sig beroende på vad man behöver hjälp med.
– Om man till exempel är en nybliven villaägare så vill man troligen ha någon bok som täcker lite av varje. Då finns det några stycken att välja på, men det är inte så lätt att veta om man är nybörjare.

Många behöver börja med den mer allmänna litteraturen där man kan få tips om allt möjligt. Men när man haft trädgård ett tag vill man ofta vidare. Då behöver man till exempel veta mer om växtskydd och beskäring.

Ann-Catrin Thor vill slå ett slag för äldre böcker, sådana man kan hitta på till exempel Stadsbiblioteket. Inom trädgårdslitteraturen behöver det inte vara senaste nytt som är bäst. Men när det gäller skadedjur och sjukdomar förändras läget ständigt på grund av nya växter och klimatförändringar.
– I äldre böcker kan det stå ”spruta med DDT”. Det gäller ju inte direkt i dag. 

Ann-Catrins boktips
För nybörjaren
Vår trädgårdsbok av Christel
Kvant och Inger Palmstierna
Din trädgård av Karin Berglund

Nästa steg
Rosor – för nordiska trädgårdar av Lars-Åke Gustavsson
Perenner av Marie Hansson och Björn Hansson
Skydda din trädgård av Majlis Petterson
Rimfrost och trädgårdsdrömmar av Hannu Sarenström
Odla tomater av Åke Truedsson

Fler trädgårdshändelser

Uppsala Trädgårdssällskap 150 år
Den 7 oktober 1862 bildades det som i dag är Sveriges äldsta aktiva trädgårdssällskap. Den 12 maj till 7 oktober firar Uppsala Trädgårdssällskap sitt jubileum på en rad olika sätt, bland annat med föreläsningar, planteringar och samarbeten med både Upplandsmuseet och Stadsbiblioteket. Under jubileumsåret står föreningen för blomarrangemangen på Upplandsmuseets gård och Linnérabatten. Firandet avslutas med ett heldagsprogram på Upplandsmuseet den 7 oktober. 
Tusen Trädgårdar
 
Söndag 12 augusti slår tusen trädgårdar runt om i landet upp sina grindar för besökare. En del av dem finns i Uppsala och för att hitta vilka trädgårdar som har öppet, besök sidan i landet www.tradgardsriket.se. ”Jag trodde det skulle komma två tre stycken men fick 70 besökare”, berättar Ann-Catrin Thor som öppnade upp sin trädgård för allmänheten förra året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!