Heteromamman kommer ut

Vad händer när en bekväm heteromamma upptäcker att hon är lesbisk? I sin självbiografiskt inspirerade debutroman berättar journalisten Kristina Hultman om ett känslomässigt och sexuellt uppvaknande.

Kristina Hultman beskriver hur befriande och svårt det kan vara att komma ut som lesbisk i medelåldern.

Kristina Hultman beskriver hur befriande och svårt det kan vara att komma ut som lesbisk i medelåldern.

Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Kultur och Nöje2009-11-12 15:10
Det är rusning till Kristina Hultman just nu. Medierna knackar på för att få berätta om komma-ut-romanen "Undersökningen eller When I woke up this morning I felt so gay". Det är en ovan situation, konstaterar hon, särskilt när tidskrifter som Mama hör av sig och vill fotografera henne tillsammans med tonårsbarnen.

"Det enda jag hoppas på nu är att jag inte helt och hållet ska se ut som ett hetero", skrev Kristina Hultman på sin blogg inför Mama-plåtningen. När vi möts förtydligar hon sig:
- Det första som händer när man ger ut en sådan här bok är att heteronormen kommer och ska intervjua en. För mig var det viktigt, jag ville inte stå där i Mama och se hetero ut, det skulle ha känts som ett svek.

Att göra motstånd mot normen, att mödosamt bygga en egen identitet - oavsett om det sker med hjälp av attribut som militärbyxor och stubbat hår, eller med mer subtila medel - det är viktiga ingredienser i Kristina Hultmans bok. Det är ingen hemlighet att berättelsen i "Undersökningen eller When I woke up this morning I felt so gay" har stora likheter med hennes eget liv. Precis som Clara i romanen levde hon i en trygg heterovärld, med man och två barn - tills maken en dag kom hem och deklarerade att han ville skiljas.

Drömmen om kärnfamiljen rasade samman, men det dröjde innan Kristina Hultman började ifrågasätta sin sexuella och känslomässiga identitet. När hon väl insåg att hon var lesbisk inleddes en känslomässig berg-och-dal-bana.
- Först var jag deprimerad, sedan kommer jag ut och det var ingen happy-happy-story utan mycket turbulens, olycklig kärlek och på riktigt. Det har jag inte skrivit så mycket om i boken, för jag ville inte skriva ännu en bok om en tjej som är deppig i Stockholm, säger hon.

I början av förra året intervjuades hon i Svenska Dagbladet om hur det var att från ena stunden till den andra byta heterolivet mot en gayidentitet. Beskrivningen av famlandet och fumlandet, den nästan tonårsmässiga känslokarusellen och krockarna med det heteronormativa samhället fick Pietro Maglio på bokförlaget Modernista att höra av sig och undra om hon inte ville skriva en bok på samma tema.
- Jag tyckte det var väldigt drabbande när jag kom ut att se på världen med ny blick. Jag blev väldigt skakad av det. Jag var ändå feminist, jag hade tänkt på kön och makt väldigt länge, men det var ändå ett sådant paradigmskifte för mig. Det var som att ställa sig vid sidan om världen och känna, jaha, det är de här normerna jag har levt med.

Hon har byggt upp "Undersökningen" som just en undersökning. Clara utforskar sin omgivning, för läsaren från det ytterst vardagliga till omstörtande händelser. Allt, allt, allt ryms i den 593 sidor långa boken. Den handlar inte bara om Claras Bambi-bräckliga färd genom den ganska tuffa gayvärlden i Stockholm utan också om hennes relationer till barnen, till omvärlden och historien, till de oskrivna regler som vi alla förhåller oss till varje dag.

- Jag kände mig stärkt i beslutet att skriva om barnen för att huvudfrågan när man kommer ut är "vad säger barnen?" Det har varit den återkommande frågan, allt annat verkar vara lugnt, men det här med barnen ser man som en potentiell fara. Föreställningen är väldigt fast förankrad att det lyckliga för barn är om man är heterosexuell.

Kristina Hultman är väl medveten om att en del läsare kommer att gå igenom boken med lupp för att hitta referenserna till verkliga personer. Och i gayvärlden finns det en viss oro för att "Undersökningen" ska vara en ny "Myggor och tigrar", en Maja Lundgrensk uppgörelse i syfte att hämnas gamla oförrätter. Men det har aldrig varit Kristina Hultmans syfte, säger hon.

- Jag vill lägga mig någonstans på gränsen så att den här boken ska funka oavsett om man har varit flata i 20 år och kan alla referenser och vet vilka alla är, eller är en panikslagen 50-årig kvinna i radhus i Bollmora som är kär i en tjej och vill komma ut.
- 50-åringen vill jag bjuda på de erfarenheter jag har gjort och säga att det finns en hel värld som väntar på henne. Det finns sammanhang - but watch out, liksom, det är ganska tufft därute!






Kristina Hultman

+ Ålder: 44 år.

+ Familj: Två barn, 16 och 14 år gamla, flickvän.

+ Bor: På Södermalm i Stockholm.

+ Bakgrund: Journalist i grunden. Var med och startade den feministiska tidskriften Bang. Har varit chefredaktör på Arena. Moderator, debattledare, konsult.

+ Tre gay-vänliga lästips: Sarah Waters: "Kyssa sammet", Louise Boije af Gennäs "Stjärnor utan svindel" och Radclyffe Hall: "Ensamhetens brunn".

+ Om kampen för att markera gay-identiteten: "Jag märker att många som är heterosexuellt definierade har svårt att fatta, varför håller man på och jobbar så mycket med det? Det har att göra med att det är ganska bekvämt att vara normativ, man behöver aldrig tänka, man simmar runt i sitt värderingssystem och plaskar där mjukt och skönt."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!