Man tappar tron på människor, sa 21-åriga Julia i SVT:s Uppdrag granskning om Män som näthatar kvinnor som sändes onsdag 6/2.
Och det är helt sant. När en 21-åring reagerar mot att H&M trycker tröjor med en idolbild på en artist som har dömts för sexualbrott, och då får tusentals hatiska och hotfulla kommentarer (att hon borde våldtas, stenas, hängas...) så tappar man tron. Vilka är dessa människor som skriver sådana saker? Det fåtal som framträdde i SVT var i bästa fall aningslösa och ångerfulla, men visade också stor brist på insikt, för att inte säga empati. Och varför brydde sig varken polisen eller H&M?
Man tappar tron, fastän – eller just för att – man inte heller är överraskad: på senare tid är det flera som har gått ut och berättat liknande historier.
I Uppdrag granskning var det flera starka kvinnor, främst journalister, som modigt berättade om hat och hot de utsatts för.
I december visade en rapport från BRÅ att mer än var tredje riksdagspolitiker hade utsatts för någon form av hot, våld eller trakasserier under 2011.
Den visade också att var tionde politiker undviker känsliga frågor. Av rädsla för hot och trakasserier. Precis som några av kvinnorna i Uppdrag granskning vittnade om att de ibland inte orkar ta i vissa frågor.
Det är fullt förståeligt. Och det är det sorgligaste i det hela. Att tappa tron är en sak. Men tappar man modet att tala försvinner också hoppet: om en möjlig förändring.
Fotnot: I den nyutkomna boken Skrivbordskrigarna utforskar journalisten Lisa Bjurwald hur högerextrema krafter utnyttjar nätet. Till och med onsdag i nästa vecka går det att ladda ner den utan kostnad som e-bok här på unt.se, med anteckningar och understrykningar av Ulrika Knutson.
Här kan du läsa om hur du laddar ned den.