Här skildrar Kerstin Ekman Uppsala
Uppsalaskildringar i några av Kerstin Ekmans böcker:
Detta är Kerstin Ekmans renodlade Uppsalabok. Romanen utspelas nästan helt i Uppsala och ger en bild av staden några vintermånader i slutet av 1960-talet. Miljön är stadsdelen Petterslund, där träkåkarna faller för grävskopornas framfart.
En stad av ljus (1983).
Boken utgör den fjärde och avslutande delen av den romansvit som inleddes med Häxringarna och som ur ett par kvinnogenerationers synvinkel skildrar ett samhälles förändring under 1900-talet. Stationssamhället är inspirerat av Katrineholm men utgör en fiktiv stad.
Huvudpersonen Ann-Marie återvänder i romanen till Sverige för att sälja det hus hon ärvt. Som en detalj kan nämnas att det huset har sin förebild i ett hus vid Övre Slottsgatan i Uppsala men det har i boken flyttats till Ekmans fiktiva stad.
"I augusti 1954 for jag till Uppsala", inleds ett kapital i En stad av ljus.
I fragment återupplever vi Ann-Maries liv. Vi får här följa hennes studentliv ett par terminer i Uppsala i mitten av 1950-talet. Uppsala beskrivs som en stad med en hård yta.
Rövarna i Skuleskogen (1988)
Läsarna får begapa trollet Skords märkliga äventyr genom seklerna i romanen. Nära Domtrapphusen vid Fyrisån i Uppsala får Skord på 1500-talet plats i alkemisten Nicolaus Bosonius hushåll och får vara med om att tillverka guld.
"Uppsala var stort och det var många som bodde där", heter det, och staden visar sig krylla av både människor och djur.
Knivkastarens kvinna (1990)
Kerstin Ekman har kallat boken en "berättelse", kritikerna har använt beteckningen versepos. En omskakande skildring av en kvinnas förlust av ett barn och sjukdomstillstånd. Beskrivningen av ett bostadsområde på slätten i utkanten av staden har lånat miljö från Gränby i Uppsala.
Guds barmhärtighet (1999)
Romanen inleder Ekmans stora trilogi kallad Vargskinnet. "Hillevi hade varit på väg från sjukhuset till ett hembesök i Bäverns gränd", läser vi. Tidigt i romanen möter vi barnmorskan Hillevi Klarin i Uppsala på 1910-talet. Här har hon vuxit upp hos släktingar och arbetar på Akademiska sjukhuset. 1916 beger hon sig till en by i den jämtländska fjällvärlden. Hon skulle aldrig återvända.
Herrarna i skogen (2007)
I Kerstins Ekmans lärda essäsamling om skogens kulturhistoria skymtar förstås Uppsala några gånger mellan träden och lärda herrar som Rudbeck den yngre och den store Carl von Linné.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!