Här finns klassikerna gratis

Litteraturbanken är en kul plats på nätet. Här kan man söka i och läsa svenska klassiska verk och även en hel del samtida – och ladda ner e-böcker gratis.

Selma Lagerlöf, författare.

Selma Lagerlöf, författare.

Foto: Scanpix

Kultur och Nöje2012-12-15 09:00

Ambitionen är att Litteraturbanken ska vara en resurs för forskare, lärare, studerande, ja, alla oss litteraturintresserade.  De flesta verk helt fria att använda, medan andra skyddas av olika former av rättigheter. Som bonus får man också fina introduktioner till författarskapen, skrivna av bland andra Lotta Lotass och Horace Engdahl. En riktig guldgruva, med andra ord – som dessutom hela tiden uppdateras med nya verk.
I november tillkom exempelvis Markurells i Wadköping av Hjalmar Bergman och Victoria Benedictssons dagböcker.

En annan intressant sida för den som vill läsa klassiker, är Project Gutenbergs sajt, med böcker på engelska. Här finns över 40 000 titlar ur litteraturhistorien att ladda ner eller läsa on-line, och i samtliga fall är upphovsrätten utgången och böckerna fria. Glömt inte heller Projekt Runeberg, som digitaliserar och tillgängliggör äldre nordisk litteratur.

Här är webbadresserna där kan du hittar gratis e-böcker:
http://www.litteraturbanken.se/
http://www.gutenberg.org/
http://www.runeberg.org/

Och här följer några exempel ur det stora utbudet:

Stig Dagerman
De dömdas ö (Introduktion: Lotta Lotass)
De dömdas ö från 1946 är berättelsen om sju skeppsbrutna som går under på en obebodd ö, full av vämjeliga djur och skrämmande natur. Ämnet för romanen är skräcken. Språket var inspirerat av Faulkner och symboliken av Kafka. Romanens sista sextio sidor lär Dagerman ha skrivit över en natt i ett rus av inspiration. Finns på Litteraturbanken.

Malla Montgomery-Silverstolpes
memoarer del 1-4

(Introduktion: Lotta Lotass)
Malla Silfverstolpe (1782-1861) blev genom
sin salong i hemmet i Uppsala något av en medelpunkt i det svenska kulturlivet under romantiken. Bland gästerna fanns till exempel Carl Jonas Love Almqvist, Per Daniel Amadeus Atterbom och Erik Gustaf Geijer.
År 1822 började Silfverstolpe skriva memoarer baserade på
de dagböcker hon fört genom livet.  Memoarerna gavs ut i fyra delar och här finns fina skildringar från livet i 1800-talets Uppsala. Läs dem i Litteraturbanken.

Beowulf. Mest nerladdad på gutenberg.org är (när den här texten skrivs) hjälteeposet Beowulf, den fornengelska litteraturens största och längsta verk från ca 1 000 e Kr. Populär att ladda ner är även Mark Twains The adventures of Huckleberry Finn.
Här finns förstås många andra framstående klassiska verk som exempelvis Les Misérables av Victor Hugo, A Doll’s House av Henrik Ibsen, Pride and Prejudice av Jane Austen och Ulysses av James Joyce. Samtliga texter är på engelska.
Boklådorna i Uppsala 1616–1907. En lite udda titel i utbudet på sajten Runeberg: Boklådorna i Uppsala 1616–1907 – Ett bidrag till den svenska bokhandelns historia av M B Swederus. Boken inleds med ett långt avsnitt om bokhandelns utveckling internationellt, och fortsätter sedan med Uppsalas historia på boklådefronten. Här står bland annat att läsa att konung Gustaf Adolf 161 utfärdade ”privilegium för Mag. Eskillus Petri Stäbbyensis att upprätta en boklåda i Uppsala”. 

Selma Lagerlöf
Kejsarn av Portugallien, Gösta Berlings saga, Jerusalem mfl

Selma Lagerlöf (1858–1940) var svenska författare, fick Nobelpriset i litteratur 1909 och var den första kvinnliga ledamot av Svenska Akademien från 1914. Både på Runeberg och i Litteraturbanken finns ett stort antal av hennes verk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!