De fem förslagen ställs ut på Thielska galleriet i Stockholm, i närheten av Blockhusudden där minnesplatsen ska ligga. Den uppförs för att hedra offren i flodvågskatastrofen i Thailand 2004.
– Flera av verken tar fasta på hur naturen och kosmos är stort och människan bräcklig. Alla förslagen har element av det. Samtidigt fångar de viljan att gå vidare, att det finns hopp, säger Magdalena Malm, direktör för Statens konstråd.
Vilka konstnärer som står bakom verken avslöjas inte förrän i mars när det vinnande bidraget offentliggörs. Orsaken är reglerna kring offentliga upphandlingar. Enligt Magdalena Malm har intresset för tävlingen varit stort med bidrag från både svenska och internationella konstnärer.
– Det har varit hög nivå och de har verkligen ansträngt sig. De har även varit här och träffat de anhöriga och det tycker jag att man kan känna. Verken är väldigt inkännande och engagerade, säger hon.
Namn på offer kommer att vara en del av verket och från och med i dag kan anhöriga, om de önskar det, anmäla namn på omkomna. Information om hur det går till finns på Statens konstråd och Statens fastighetsverks hemsidor.
Från början fanns inga planer på att inkludera namn i minnesplatsen, men det ändrades efter kritik från anhöriga. Malin Wesén, som förlorade tre barn den ödesdigra dagen i Thailand, var en av dem som ville ha med namnen.
– En plats utan det hade känts meningslös för mig. Jag har full respekt för dem som inte vill ha det, det är upp till var och en. Men för mig är det en självklarhet att ha med mina barns namn. De får inte glömmas bort, de var och de är viktiga. De behöver en plats där vi kan minnas dem, säger hon.
Enligt Magdalena Malm har reaktionerna från de anhöriga hittills bara varit positiva.
– Men vi ser fram emot fler synpunkter. Vi vill inte bara ha beröm och det är därför vi nu visar upp verken, säger hon.
Malin Wesén har kämpat länge för att det ska bli ett minnesmärke och hade nästan gett upp. Därför är hon tacksam för att det nu blir av och hoppas att det blir en vacker, rofylld plats.
– Spontant tycker jag att "The cloud", där man tittar upp mot stjärnorna, är jättevacker på bilden. Den känns mest i hjärtat. Men det beror också på var namnen ska stå. Är de däruppe ser man dem inte och det måste man, man vill ju komma nära alla de som förlorade sina liv, säger hon.
Ett verk "Gravitational waves", tycker hon ser ut som vågor i sanden.
– Det tycker inte jag om. Jag har sett andra minnesmärken med vågor och där hade jag inte ens kunnat gå in. För mig är ju den tsunamivågen det värsta som har hänt och kommer att hända mig. Jag vill inte ha något som påminner om den.
Bidragen visas för allmänheten från och med fredag och fram till den 29 januari. De kommer även att kunna beskådas på Statens konstråds hemsida.
Verken har valts ut av Statens fastighetsverk och Statens konstråd tillsammans med jurygruppen som består av anhöriga och sakkunniga. Vinnaren utses i mars och det färdiga verket ska invigas våren 2018. Budgeten för utformningen av minnesplatsen är sju miljoner kronor.
Malin Wesén hoppas att hon kommer att kunna ta med sina åldrande föräldrar till minnesmärket.
– Det behövs en plats dit alla kan och får gå, där vi kan stanna upp och tänka på vad som är viktigt i livet. För det behöver vi göra. Varje gång jag har en bra dag tackar jag för allt i livet. Det kanske låter larvigt. Men jag tackar barnen för att de ger mig kraft att fortsätta leva. (TT)