Hans Haacke vinterns utmanare

UTBLICK. Ett av de klarast lysande stjärnskotten i den internationella konstvärlden på senare år är Luxemburgkonstnären Su-Mei Tse.

Foto:

Kultur och Nöje2006-11-17 00:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ganska överraskande vann hos Guldlejonet id Biennalen i Venedig 2003 där hennes videoverk Öknens sopare och Ekot väckte stor uppmärksamhet. Moderna museet var snabba och kunde året därpå visa verken i sin utmärkta utställningsserie Den första på Moderna. Nu är det Antwerpens tur att möta Su-Mei Tse i en galleriutställning som pågår till 2 december.
Den belgiska konstnären Berlinde De Bruyckeres hästtorsor, exponerade i ett rum på en Berlinkyrkogård i samband med årets biennal i den tyska huvudstaden, var ett av biennalens starkaste inslag. Nu visar De Bruyckere utställningen Schmerzmann i Londongalleriet Hauser & Wirth. Den här gången är det som titeln an­ger mänskliga kroppar som konstnären ägnat sitt intresse, även denna gång med stympning och smärta som grundton.

Sorg och smärta men av ett mer filosofiskt och stillsamt slag är ett ämne för den sydkoreanska konstnären Kimsooja. Just nu visas hennes sublima verk i Magasin 3 Stockholm konsthall, och hos Peter Blum Chelsea Gallery i New York har Kimsooja parallellt utställningen Windwoman ända till 31 januari nästa år. Också David Byrnes utställning Furnishing the self - upholstring the soul har adress New York. Hos Pace/Mcgill Gallery stannar Byrnes verk
till 25 januari 2007. Förra året var David Byrne i Stockholm hos Färgfabriken, där hans orgelinstallation förvandlade hela den stora salen till ett gigantiskt instrument.
Den tyske konstnären Hans Haacke, sedan länge bosatt och verksam i USA, är en av samtidskonstens största utmanare och oppositionella. Hans uppbrutna golv i den tyska paviljongen i Venedig 1993 hör till de verkliga ikonerna när det handlar om politiskt och socialt engagerad konst. Nu är Haacke på hemmaplan i Berlin där Akademie der Künste vid Pariser Platz öppnar hans nya utställning Wirklich 18 november. Utställningen är den första stora retrospektiven av Haacke. Parallellt visas även en Haackeutställning i Hamburg under perioden 17/11-4/2 2007.

Ett av konstnärens mest omdebatterade verk, installationen Der Bevölkerung i nya riksdagshuset i Berlin, utgör ett viktigt inslag i Berlinutställningen, som pågår till och med 14 januari 2007 och omfattar verk från 1959 till dags dato. Hans Haacke är även mannen bakom en ny textbaserad permanent gatuinstallation vid Rosa Luxemburg Platz i Berlin.
Att de båda Haackeutställningarna i Tyskland blir vinterns stora samtalsämne inte bara i Tyskland utan i konstvärlden i stort är ingen särskilt djärv gissning.