Hanif Sabzevari: There will be blood ett komplett epos
Ben Kingsley och Penelope Cruz i Elegy, årets mest intellektuella film.
Foto:
1. De ofrivilliga
Skala bort Roy Anderssons surrealism så får ni Ruben Östlund. Hela svenska samhället sätts under skalpellen i fem sorgliga, roliga och alltigenom genialiska episoder. Östlund glänser i utnyttjandet av det negativa rummet, regin av amatörskådespelare som sopar banan med allt som stavas proffs och en uppvisning i människokännedom.
2. Maria Larssons eviga ögonblick
Ännu ett kapitel i Troells poetiska och magiska värld där varje bild är komponerad till perfektion. Det går långsamt, ibland i Tarkovskij-tempo. Men bilderna andas rytmiskt, lever sitt eget liv och hypnotiserar. Persbrandt oväntat övertygande, men Troell lyckas hålla ihop berättelsen.
3. Låt den rätte komma in
Vampyrgenren får här helt nya splatterfria kläder. Johan Ajvide Lindqvists manus följs lyhört i en stillsam, vacker och minutiöst komponerad film om utanförskap. Alfredsons nyanserade regi hamnar helt rätt i van Hoytemas känsliga foto. För dem som trodde att Alfredson skulle ta slut efter underbara Fyra nyanser av brunt (2004) kom här ett stadigt motbevis.
4. Patrik 1,5
Homofobin får sig en rejäl känga när Lemhagen behandlar homosexualiteten som vilken normalitet som helst och berättar en gripande historia om föräldraskap och alla fördomar som grannen bredvid försöker dölja bakom falska leenden. Gustaf Skarsgård överglänser pappa Stellan med råge.
Utländska filmer
1. There Will Be Blood
Daniel Day Lewis överträffar det mesta i ett av filmhistoriens mest kompletta epos. En spegling av USA:s imperialism men framför allt en inre skildring av en makthungrig psykopats själsliv. Hypnotiskt vackert, enastående musik och en helt fantastisk slutscen. Paul Thomas Anderson befäster sin position som mästare.
2. The Dark Knight
Muskelmassa rakt igenom, i manus, regi, musik och effekter. Många svåra begrepp ifrågasätts, relativiseras och problematiseras på det mest briljanta sättet. Vad är demokrati och anarki? Och vem är egentligen god eller ond? Heath Ledger är fenomenal som Jokern. Saknaden efter honom blir stor.
3. Elegy
Philip Roths manus är i Coixets regi årets mest intellektuella film. Bröstfixerad amerikansk författare/kulturkritiker analyseras. Voyeurism, förgänglighet, ålderdom, sex och avståndet mellan idé och praktik är huvudteman. Genidraget är dock diskussionen om bilden som fenomen, dess makt och betydelse. Cruz visar att hon definitivt hör till toppskiktet.
4. Wall-E
Ytterligare en Pixar-succé. Genialiteten flödar när roboten Wall-E lamslår med sin charm och värme. Animerad film för barn och vuxna när den är som bäst: samhällskritisk, existentiell och konstant underhållande. En film att älska i dessa tider när ekonomi, konsumtion och effektivisering alltmer tränger bort medmänskligheten. Wall-E:s kärlek till Eve är 2008 års Romeo och Julia.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!