Han skapar nya sagor

Vilhelm Sundbom, som annars är museipedagog på Upplandsmuseet, debuterar som författare.

I tio år har Vilhelm Sundbom varit guide på Upplandsmuseet. Nu kan han också kalla sig författare.

I tio år har Vilhelm Sundbom varit guide på Upplandsmuseet. Nu kan han också kalla sig författare.

Foto: Staffan Claesson

Kultur och Nöje2019-06-20 07:00

– Varför ska man inte kunna berätta spännande och läskiga historier för barn? Jag föredrar att kalla berättelserna för sagor, snarare än fantasy. Det finns inte med några drakar, bara väsen ur den uppländska berättartraditionen, säger Vilhelm Sundbom.

I hans debut, kapitelboken "Bortrövad – Fånge i berget", blir pojken Tim bortrövad av ett troll. Det är tänkt att den ska vara den första i en serie om fyra böcker.

– Trollet på framsidan av boken ser otäckt ut, men bokens innehåll är inte lika skrämmande. De uppländska trollen ansågs se ut som människor och här har de en sammansatt karaktär.

Boken slutar med en cliffhanger. Nästa bok släpps i höst och ska handla om Tims syster Li som blir bortrövad av ett skogsrå. Böckernas syskonpar vill bli befriade och strävar handlingen igenom efter att återförenas. På sin väg mot varandra träffar de på andra varelser ur svensk berättartradition som näcken, hustomten, lyktgubbar och älvor.

Vilhelm Sundbom har arbetat med utställningar och pedagogik på Upplandsmuseet i Uppsala i över tio år och just folksägner är ett av hans specialområden. Han menar att folksagorna inte var några berättelser för små barn från början, att de innehöll såväl våld som snusk, blod och död.

– Under mina år på museet har jag hittat berättelser ur gammal folktro på stadens arkiv som jag har använt när jag har guidat. Berättandet verkar leva vidare. Det är fascinerande med våra sentida sägner, om onda clowner och zombies. Men också hur de äldre sagofigurerna används, som i filmen "Gräns", där huvudpersonerna är just troll.

Till sin hjälp att bygga böckernas sagovärld har han haft illustratören och barndomsvännen Jonas Sjöblom, som skapat bilder utifrån gamla folkliga källor.

– Jag har mejlat mina texter och så har Jonas ritat utifrån dem. Det är fantastiskt vad hans bilder stämmer överens med mina intentioner, säger Vilhelm Sundbom.

De fick visserligen napp när de skickade runt manuset till etablerade förlag, men tyckte att de tappade kontrollen över vad de ville göra. Boken ges nu ut på eget förlag som upphovsmännen startat tillsammans. Till hösten har de till sin förvåning blivit inbjudna till Bokmässan i Göteborg.

Vilhelm Sundbom berättar att bara för ett år sedan hade han inte en tanke på att skriva någon bok. Men när han väl satte sig ned och skrev, gick det som en dans.

– Jag skriver från hjärtat. Och jag har gillat historieberättande sedan jag var liten, säger han.

Till hösten ska hans skådespelande syskon, Guldbaggebelönade Maria Sundbom och Martin Sundbom, anställd på Norrbottensteatern, läsa in stoffet som ljudbok.

Personligt

Vilhelm Sundbom

Född 1982 i Sundborn (Nej, efternamnet har inget att göra med födelseorten)

Bor i Lövstalöt, Uppsala.

Familj: Fru och tre barn, 3 år, 8 år och 11 år.

Bakgrund: Utbildad låg- och mellanstadielärare. Har även läst arkeologi och museivetenskap, samt småkurser om folktro. Arbetat de senaste tio åren som museipedagog på Upplandsmuseet.

Aktuell: Debutboken, "Bortrövad - Fånge i berget har nyligen släppts. "Bortrövad del 2 – I skogsfruns våld" kommer i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!