Han målade landskapets musik

När Stora Magasinet vid Lövstabruk sommaren 2006 nystartade som konstarena sommartid var den i dagarna bortgångne Nils Kölare en av sex utställare. Han liksom de fem konstnärskollegerna hade 1991 invigt verksamheten i magasinet med en utställning.

Kultur och Nöje2007-03-10 00:01
Nu var de tillbaka, och nu som då visade Nils Kölare prov på sin virtuositet i nyttjandet av det som brukar kallas "den gudomliga geometrin". Likt mästaren Barnett Newman förmådde Kölare förvandla sina motiv till abstrakta mästerstycken där kvadraten är den bärande formen, skrev jag den gången i min recension av utställningen. Kölares målning Agora valdes dessutom som bildsättning till recensionen.

Född 1930 var Nils Kölare utbildad vid Konstfackskolan i Stockholm, där han också var bosatt och verksam. Hans meritlista omfattar en mängd utställningar i Sverige och utomlands. I Uppsala har vi vid ett flertal tillfällen kunnat avnjuta Kölares alldeles egna form av konstruktivism, en genre som han hela livet var trogen men utan att styras av dess mer teoretiska och rigorösa renlärighet. För Kölare var det naturligt att i sina strama kompositioner då och då smyga in organiska element som gav bilderna ytterligare rytmik, spänst och mångtydig betydelse.

Hans sista utställning i Uppsala visades hos Galleri Linné hösten 2004. Då ställde han ut en serie bilder som man som betraktare gärna avlyssnade som musik, en metafor som var vanlig när Kölares speciella konstruktivism skulle karaktäriseras. Själv menade konstnären att han målade svenska landskap.
1992 gav bokförlaget Atlantis ut boken Kölare med text av Thomas Millroth och ett rikhaltigt bildmaterial.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!