Hållbart på scenen i Gottsunda

I vår satsas extra mycket på gästspel och amatörteaterföreställningar på Gottsunda dans & teater. Temat är hållbarhet.

Finlandssvensk duo. Mirja Palo och Charissa Martinkauppi gästspelar  i februari med en föreställning om språk och identitet på Gottsunda dans & teater.

Finlandssvensk duo. Mirja Palo och Charissa Martinkauppi gästspelar i februari med en föreställning om språk och identitet på Gottsunda dans & teater.

Foto: Mirja Palo

Kultur och Nöje2017-02-15 10:00

– Årets tema är hållbarhet, flera av våra projekt och gästspel rör just det, säger Katarina Karpe, chef för Gottsunda dans & teater

Vårterminen är redan i full gång i teaterhuset bredvid Gottsundabiblioteket. En mängd barn, ungdomar och några vuxna är aktiva i teaterns grupper. Några av dem har planerade uppspel av föreställningar framåt vårkanten.

Men allra först blir det gästspel. Nu på torsdag 16 februari kommer en finlandssvensk duo med en pjäs om språklighet och identitet, "Språklös, gränslös, faboulus". Duon består av Mirja Palo, norrbottnisk folkmusiker som är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan, samt av Charissa Martinkauppi, en regissör och dramatiker som 2015 blev utsedd till Årets Unga Sverigefinne.

Med humor, kantelemusik och referenser till popkultur och sociala medier utforskar de den osynliggjorda sverigefinska historien och sin egna sverigefinska identitet. Föreställningen spelas på svenska med finska inslag.

I månadsskiftet februari – mars spelar Uppsalagruppen DaCapo en av sina barnteaterklassiker "Mina och Kåge" för alla från 4 år. Titelrollerna spelas av Siv Eriksson och Rune Jakobsson. I pjäsen leker de varje dag med sina nallar. Men en dag packar Kåge nallen och en kamera för att åka till Vietnam och Mina lämnas ensam.”En ömsint gestaltning av problemet att sakna någon" skrev undertecknad i Upsala Nya Tidning vid premiären 1998.

"Sagan om liv och lust" är en föreställning för och av människor med funktionsvariationer. Kulturparkens pjäs handlar om kärlek och sex, om att alla har rätt att njuta och om att alla har samma rätt att leva och dö. Nanna Castillo har skrivit manus och regisserar, Girial Baars har gjort ljuddesign och Nito Vega scenografin.

– Det är tredje gången Kulturparken gästspelar på GDT. Det är så roligt att kunna ge plats åt Uppsalas grupper och jag tycker att det är viktigt att bereda plats på scen åt en grupp som sällan annars representeras där, säger Katarina Karpe.

GDT:s unga dansensemble håller nu på att arbeta fram en dansföreställning, "Peak", som har inslag av streetdance. I samband med föreställningen bjuder de in Uppsalas skolor att skapa konstverk utifrån temat om hållbarhet. Verken ska vara tillverkade av enbart återvunnet material och de ställs ut i samband med föreställningarna.

Ungdomsgrupperna på GDT genomför ett projekt i samarbete med ungdomsmottagningen. Pjäsen "Fuck" handlar bland annat om att relationer kan vara hållbara, liksom att det finns hållbart sex.

Våren på Gottsunda dans & teater

16/2 "Språklös, gränslös, faboulous", gästspel

28/2 - 8/3 "Mina och Kåge", gästspel

31/3, 1/4, 6/4, 7/4 "Sagan om liv och lust", gästspel

18/4 - 22/4 "Fuck" GDT:s ungdomsgrupp

27/4 – 29/4, 2/5 – 5/5 "Peak" GDT:s unga dansensemble

12/5 - 14/5 "En bricka i spelet" GDT:s ungdomsgrupp

19/5 Gottsundaskolans showprofil

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!