Haka intar moderna museet i Moskva
Den Uppsalabaserade konstnärsgruppen Haka curerar en stor utställning på moderna museet i Moskva. Resultatet ska bli 680 kvadrat på det dubbeltydiga temat svensk familj.
Konstnärsgruppen Haka är curatorer för den stora utställningen Svensk familj i Moskva. I den gemensamma ateljén i Uppsala har hängningen planerats. Katarina Sundkvist Zohari, Natasha Dahnberg, Anna-Karin Brus och Helena Laukkanen bakom en skalenlig modell av det ryska utställningsrummet. Haka-medlemmen Agneta Forslund saknas på bilden.
Foto: Hans E Ericson
— Det är lite som att torrsimma det här. Vi håller på att bekanta oss med verken och ser vilka som funkar ihop, säger Helena Laukkanen.
— Innehåll, utseende, storlek, visuella intryck. Det är mycket att fundera över, tillägger Katarina Sundkvist Zohari.
Svensk familj ska ingå som ett sidoprojekt i den tredje Moskvabiennalen som under oktober fyller den ryska huvudstaden med konst. Förutom Hakas fem medlemmar deltar sju svenska konstnärer och åtta ryska i utställningen.
— Det började som ett skämt. På ryska finns det ett uttryck som är "svensk familj", som betyder en triangel, alltså två män som lever med en kvinna och är sexuellt frigjorda, säger Natasha Dahnberg.
De tjugo konstnärerna arbetar i de flesta genrer och täcker många aspekter som rör sig kring temat familj. Bland verken finns tekniska miljöer återgivna som minutiöst ikonmåleri, foton på crossdressade barbiedockor, barnvagnar för vuxna, ensamma mammors kylskåpsprydnader, föräldralösa barn och barnlösa föräldrar. Dock lyser det ekivoka med sin frånvaro.
— Det blir kanske lite kulturkrock när vi kommer dit med Svensk familj och inte visar en enda trekant på hela utställningen, säger Helena Laukkanen.
Att anslaget blir brett beror förstås på att många olika sätt att arbeta går att relatera till begreppet familj, som egentligen alla är tvungna att förhålla sig till. Anna-Karin Brus öser exempelvis ur egna erfarenheter och deltar själv i utställningen med en installation som bygger på det egna vardagsrummet, inklusive den faktiska soffan.
— Jag riggade upp en kamera och filmade vår soffa, en sekund var tionde minut under två månader. Så det är verkligen svensk familj med kaos och letargi. Men för att motverka letargin går videon baklänges och en skål med rosor bredvid soffan piggnar långsamt till. Jag skickade med vår tv också, så barnen blev lite ledsna vid Bollibompadags. Men vi hittade en ny och större tv på loppis, så de blev glada igen, säger Anna-Karin Brus.
Från 26 september och en månad framåt visas utställningen i Moskva. Och den som händelsevis inte har vägarna förbi kan vänta till våren då Svensk familj ska visas på Uppsala konstmuseum.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!