Hågaspelet ska ta publiken tillbaka till myterna

En fantasi född ur fornnordisk mytologi om glömda gudinnor, nornor och völvor. På fredag är det urpremiär för Hågaspelet kring Björns Hög i Håga by. Ett vandrande skådespel i det fria som tar publiken tillbaka till den mytologiska perioden mellan vanatid och asatid.

Idun, Freja och Gerd under repetionerna av Hågaspelet.

Idun, Freja och Gerd under repetionerna av Hågaspelet.

Foto: Nina Leijonhufvud

Kultur och Nöje2009-05-07 07:53
Idun med äpplena, Freja och dvärgarna, Frigga, gudinnorna Hel och Skade. Myter, gudar och gudinnor, en gång dyrkade men numera allt oftare bortglömda. Det var ett gemensamt intresse för den fornnordiska vanatiden som födde idén till Hågaspelet. För Hågabyborna Charlotte Gottfries och Kicki Boström har hembygden länge närt tankar på ett skådespel om dess mytomspunna historia. Men det var först förra hösten som tankar och samtal förvandlades till reella planer.
- Jag har cyklat förbi den där högen i sju år och tänkt att man borde göra ett spel om detta och jag vet att andra har tänkt samma sak. När Kicki flyttade hit så började vi prata om att vi verkligen borde göra en föreställning om de här mytiska gudinnorna, säger Charlotte Gottfries.

Dramapedagogen Kicki Boström och regissören Charlotte Gottfries började samla ihop en grupp av glada amatörer som delade deras intresse för Hågas spännande historia. Den belagda och den inte så belagda historieskrivningen satte i gång deras fantasi och föreställningen som utspelar sig på plats runt Björns Hög börjar nu ta form. Charlotte Gottfries kallar Hågaspelet för en vandringsteater, publiken leds fram till de sju platser där föreställningen, under cirka två timmar, äger rum.
- Parallellt med tankearbetet kring föreställningen gick vi runt högen och lät själva upplägget på pjäsen komma från naturen runtomkring. Så det fysiska och berättelsens rum har funnits parallellt hela tiden. Det känns fantastiskt spännande att få spela på plats, säger Charlotte Gottfries.

Att spela utomhus ställer dock en del krav på både deltagare och publik.
- Vi har valt människor med starka röster till stora roller för att alla ska höra. För publiken är det kläder efter väder som gäller, säger Charlotte Gottfries.
De cirka 30 deltagarna i teaterföreställningen kommer dels från Håga by men också från andra platser i Uppsalatrakten. Kvinnor och män, barn och ungdomar. Ryktet spred sig och många har visat intresse kultplatsens mytomspunna historia. Pjäsen börjar med frågan om vem som ligger i högen och publiken får därefter följa med på en vandring där både kända och okända gudinnor dyker upp. Ambitionen är att föreställningen ska vara en visuell upplevelse med ett genomarbetat klädkoncept och ett stort fysiskt utspel från skådespelarna.
- Man ska kunna förstå handlingen och vad som händer även om man inte kan svenska eller om rösterna blåser bort, säger Charlotte Gottfries.

Hågaspelet hoppas man nu ska bli en tradition som återkommande varje sommar med ett koncept som kan utvidgas och utvecklas med andra kringaktiviteter. Och vädret då? Jo, i år kommer solen att skina, hoppas Charlotte Gottfries.
- Vi har ju alla gudar och gudinnor på vår sida, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!