Gränslöst kulturmöte
Polen visar upp sig under Polendagarna, ett tio dagar långt program med både kulturevenemang och vetenskap från grannlandet i söder.
- Kultur är en naturlig början på allt, det är där folk möts och pratar. Och Polen har mycket kultur att erbjuda, säger Magdalena Erdman, biträdande direktör på Polska institutet.
Himmelska instrument
Polendagarna invigs fredag 13 oktober på Museum Gustavianum. Då öppnas också visningen av Copernicus astronomiska instrument från 1400-talet, som kommer att ställas ut tillsammans med verk ur Copernicus eget bibliotek, som till vardags finns på Carolina Rediviva. Nicolaus Copernicus var mannen bakom upptäckten att jorden rör sig i en bana runt solen.
-Ni har ju snart Linnéjubileum i Uppsala och Copernicus är som en polsk Linné. Vi beslöt oss för att låta Copernicus böcker och hans astronomiska instrument mötas. Det är det första mötet dem emellan, säger Magdalena Erdman.
På Museum Gustavianum är man glada för att instrumenten kommit hit från Krakow. Höjdpunkten är ett torqetum, ett instrument för att mäta himlakropparnas positioner.
En medeltida dator
- Man kan säga att torqetum är en medeltida dator, där man mätte med hjälp av ögat, berättar Karolina Zawaoa, som följt med från Jagiellonian University Museum på Collegium Maius i Krakow. Med sig har hon också en kopia, så att museibesökare själva kan få provmäta positioner på mer jordnära föremål som taklampor.
På Polendagarna visas också film - bland annat från filmskolan i Lodz där Krzysztof Kieslowski varit elev - och läses polsk litteratur.
Översättaren Lennart Ilke, som också är byggnadschef på Uppsala universitet, är en av dem som medverkar.
På måndag 16 oktober blir det poesikväll med läsning av Józef Barans poesi, på polska av skådespelaren Anna Dymna och på svenska av Upsala Stadsteaters Gustav Levin, i Lennart Ilkes tolkningar. Under kommande vecka blir det också läsning och författarträff med Ingmar Villqist och Janusz Glowacki, båda översatta av Lennart Ilke.
Kontaktskapande evenemang
- Det är ett steg mot att få dem kända i Sverige, att få dem spelade på svenska teatrar, säger Lennart Ilke, som själv blev Polenvän av en slump efter en resa som 20-åring.
- Eftersom jag är språkintresserad så förberedde jag mig innan resan och sedan gav det ena det andra. Det har betytt oerhört mycket för mitt fortsatta liv. Det var när jag började läsa och förstå polsk litteratur som jag också ville dela med mig
till andra, säger han.
På Polska institutet tror man på kulturevenemangen som möjligheter för kontakter mellan länderna.
- Vi försöker föra samman polacker och svenskar, vi finns ju så nära varandra men vet inte så mycket om varandra trots att vi har många gemensamma rötter, säger Magdalena Erdman på Polska institutet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!