Gränslös musik under höstlovet

Under höstlovet ordnades musikaliska workshopar på Fyrisgården med temat "Musikaliska möten över gränser" då ungdomar från Afghanistan, Iran och Sverige möttes och jammade.

Musikaliskt. Khan Ali, Mahdi Razai och Reza Gafari brukar träffas och spela Iransk och Afghansk musik några gånger i veckan.

Musikaliskt. Khan Ali, Mahdi Razai och Reza Gafari brukar träffas och spela Iransk och Afghansk musik några gånger i veckan.

Foto: Charlotte Winberg

Kultur och Nöje2017-11-03 09:00

Det är rytmisk musik som ljuder i byggnaden. Ingen dansar denna eftermiddag, men stilla sitter ingen heller. Deltagarna rör sig på sina stolar i takt med musiken med sina instrument. Det är gitarr, basblockflöjt, trumma och en tamburin som sätter takten.

– Vad heter låten, frågar Kim Persson när musiken tystnat.

Det visar sig att låten inte har något namn, men melodin härstammar från norra Afghanistan, enligt Javid Sina som är ansvarig för workshoparna.

Ungdomarna på plats är från Iran och Afghanistan. Musiken och kulturen i de båda länderna har många influenser från varann och därför är det lätt att sjunga tillsammans och kombinera de båda ländernas musik. Kim Persson från Stockholms kungliga musikhögskola står för de svenska influenserna denna eftermiddag. Workshopen är en av fyra som ordnades under höstlovet som en del av Fyrisgårdens projekt "Välkommen in".

Det är inte enbart under höstlovet Javid Sina för ihop nyanlända med varandra och med svenska ungdomar.

– Jag har själv varit nyanländ i Sverige och vet hur svårt det är att få kontakt med andra när man nyss anlänt, berättar Javid Sina om hur han fick idén att starta en grupp var nyanlända och svenska ungdomar kunde mötas och spela musik.

Han skickade ut information till socialtjänsten, gode män och lade upp affischer i skolor. På de första träffarna var de några personer, men varje träff kom det några fler och idag är de ett tjugotal ungdomar som ses två kvällar i veckan och spelar musik.

Khan Ali är en av de killar på plats, som varit med på flera av de träffar Javid Sina samordnar.

– Jag hade inte trummat tidigare när jag fick en trumma av min chef för några år sen. Efter det började jag trumma när jag var ensam hemma och nu gillar jag det, berättar han.

Det visar sig att han inte bara har rytmen, utan även tonöra.

– Du sjöng verkligen jättefint på den där festen för några veckor sen, flikar Kim Persson in.

Musikstilar och musiktraditioner blandades under de workshopar som arrangerades under höstlovsveckan. Men musiken var inte det viktigaste under dessa eftermiddagar.

– Att mötas och umgås över landsgränser samtidigt som vi sjunger och spelar tillsammans, det tror jag är ett bra sätt integrera olika kulturer med varann, säger Javid Sina som hoppas på flera influenser från svensk musik.

Min fråga om de kommer ta sig an svensk schlagermusik skrattar de bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!