– Vi hoppas på minst tjugo år till! Just nu går det väldigt bra för oss. Vi har flera grupper med barn och unga i dans och teater i gång och vi har gjort en egen produktion som tagits emot bra av både publik och media, säger Kerstin Helsing, konstnärlig ledare för Gottsunda dans & teater (GDT).
På en föreställning under dagen ska barnen i GDT:s alla grupper i dans och teater ge sin tolkning av Gottsundateaterns historia. Bland annat ska det bli bitar ur föreställningar som spelats på scenen, som till exempel ”Ronja rövardotter”.
På Kulturpunkten är det vernissage för en utställning med fotografier, bildspel och affischer från teaterns verksamheter genom åren. Då ska Balkan Madness spela, en grupp som bland annat varit med och invigt Busig, barnkulturfestivalen, som hålls på teatern varje år sedan några år tillbaka.
Under kvällen bjuds det kabaré, även den med utdrag ur tidigare föreställningar och med inbjudna som på ett eller annat sätt varit med i Gottsundascenens historia. Konferencier under kvällen är skådespelaren Carlos Romero, som en gång började i barnverksamheten här. Han kom att skaffa sig skådespelarutbildning vid Stockholms dramatiska högskola och har sedan dess spelat på bland annat Dramaten, Unga Klara och Uppsala stadsteater.
Några andra exempel på ungdomar som varit verksamma på GDT och sedan blivit yrkesverksamma inom teatern är Farzin Fatih, dramatiker som är aktuell med en pjäs på Kulturhuset stadsteatern ”Snubben lättar sitt hjärta” och Tove Berglund som är kostymör och har arbetat på Stadsteatrarna i Malmö och Helsingborg, samt senast med konstprojektet ”Begravning 1” på Uppsala konstmuseum.
Bandet Börje Tull ska spela under kvällen och de spelade faktiskt på den föreställning som invigde Gottsunda teater, revyn ”Cuts” med amatörteaterföreningen Bikupan i mars 1998.
En av de särskilt inbjudna till firandet är en av grundarna till teatern, Finn Poulsen.
– Jag och Bikupans ledare Håkan Stenqvist gick helt enkelt till kommunstyrelsen och frågade om vi fick öppna en gemensam teater med både professionell och och amatörverkverksamhet i Gottsunda och vi fick ”ja” direkt. Lokalen fanns redan i Gottsunda centrum och jag kom från Uppsala stadsteater där jag hade varit chef i sex år, berättar han.
Tanken var att skolbarn från hela Uppsala kommun skulle få se föreställningar. Under Finn Poulsen sista år som chef hade Gottsunda teater ett statligt uppdrag att spela barn och ungdomsteater och fick en extra miljon i budgeten. Men det var tidsbegränsat.
– Hela tiden fick vi be om pengar. Det var också meningen att verksamheten skulle utvärderas efter tre år, men det skedde aldrig. Jag gick vidare och blev teaterchef i Örebro, berättar Finn Poulsen, som nu är pensionär i Uppsala.
Sedan hans tid har teatern fått nya lokaler. 2013 invigdes de i Gottsunda centrums kulturdel. De ekonomiska bekymren har dock följt Gottsunda teater, som numera heter Gottsunda dans & teater. Enligt Finn Poulsen var grundförutsättningen, ett samarbete med en amatörteatergrupp och en professionell ensemble, svår att hantera.
Ett tag fanns det ett professionellt danskompani på teatern. Numera ligger tyngdpunkten på pedagogisk verksamhet, gästspel och samarbeten med grupper utanför GDT, dansen är kvar i pedagogisk form och som samarbete med det professionella Uppsalabaserade danskompaniet Focus Dance. Redan nästa vecka har de premiär för en dansad version av ”Macbeth” på scenen i Gottsunda.
– Det är ju fantastiskt att det fortfarande finns verksamhet kvar efter tjugo år. Det ska bli så roligt att gå på jubileet, säger Finn Poulsen.