I övrigt arbetar man vidare med ungefär samma inriktning som tidigare, en blandning av dans, teater, professionella aktörer och amatörer.
Efter att i många år ha arbetat med projektanställda artister satsar Gottsunda Dans & Teater den här säsongen på en fast ensemble. Satsningen som gjorts möjlig genom bidrag från Allmänna arvsfonden, Uppsala kommun och Uppsala kommuns fastighetsbolag är till att börja med på ett år, men tanken är att den ska fortsätta mycket längre än så.
– Det här kommer bland annat betyda att vi kommer att kunna inrikta oss mer på offentliga föreställningar för vuxna och kanske turnera mer i länet. I bästa fall kan det ändra dynamiken i Gottsunda centrum på ett annat sätt än tidigare, säger Lotta Gahrton, som är konstnärlig ledare på Gottsunda Dans & Teater.
Förutom att arbeta med teaterns uppsättningar ska skådespelarna fungera som mentorer för unga killar som är dans- och teaterintresserade. De kommer att fungera som ett stöd både konstnärligt och socialt. För närvarande är det fyra killar som får en varsin mentor efter att ha anmält sitt intresse. Att det bara är killar som får mentorer beror på att teatern redan driver projektet Gottsunda Sisterhood som riktar sig till tjejer.
– Än så länge är det bara fyra personer som anmält intresse till de fyra platserna, men blir det fler i framtiden så får vi ta ställning till hur vi väljer vilka det blir då. Klart är i alla fall att ungdomar från Gottsunda går före och att det kan blir fler platser om vi får mer resurser, säger Lotta Gahrton.
Pjäsen som sticker ut mest på höstens program är Vilse på Evolutionsmuseet som inte bara är ett samarbete mellan konst och vetenskap, Evolutionsmuseet och Gottsunda Dans & teater utan även kommer att spelas i Evolutionsmuseet. Bland montrar med skelett och fossiler kommer de fem dansarna att spela upp pjäsen som handlar om evolutionen. Publiken, som i första hand blir skolklasser, kommer att få möta vaktmästaren Darvin, den utdöda dronten Dodo och professor Brisset, som fått för sig att människan härstammar från grodorna.
– Vi på Evolutionsmuseet arbetar mycket med att försöka nå ut till andra än forskare och studenter med vår verksamhet. Därför blev vi överlyckliga när Marie Öhrn hörde av sig och frågade om de fick spela i museet. Vi skrek ett ja, säger Anders Boulonger som är informatör och kreatör på museet.
Höstens amatörprojekt med premiär i december blir Shakespeares Othello. I fokus står frågor om vänskap, kärlek och manlighet. I projektet ingår även att skådespelarna skriver en blogg om känslor och funderingar under arbetets gång.
– Frågan om mansroller är extra viktig eftersom flera av ungdomarna har bakgrund i en eller flera andra kulturer med olika syner på vad som är manligt, säger regissören Nanna Castillo.