Den svenska klassikern har fått många vardagsmotionärer att höja ribban och ta sig igenom Vasaloppet, Vansbrosimmet, Vättern runt och Lidingöloppet. Uppsala kommun har inspirerats av tanken och inför nu Uppsala kulturklassiker. Beslutet har tagits av kulturnämnden och tanken är att locka kommuninnevånarna att under ett år ta del av fyra kulturevenemang.
– Jag tror att kultur är en vana. Med Uppsala kulturklassiker vill kulturnämnden ge kommuninvånare en knuff i riktning mot en ökad kulturkonsumtion. Det fungerar när det gäller motionsidrott och jag tror att detsamma gäller kulturen, säger Eva Edwardsson, ordförande i kulturnämnden.
De åtta kulturupplevelser som ligger till grund för kulturklassikern är besök på Stadsteatern, Reginateatern, Gottsunda dans & teater, Stadsbiblioteket, Konserthuset, Uppsala konstmuseum och Bror Hjorths Hus samt ett evenemang under Rasbo kulturvecka. För den som har genomfört klassikern väntar en symbolisk belöning; ett diplom i form av en reproduktion av ett bildkonstverk. Innan man kan sätta planen i verket behövs dock någon som kan åta sig att utföra uppdraget.
– Beslutet att vi vill göra detta är fattat, nu återstår bara att någon kan utföra det. Vi har funderat på Destination Uppsala eller Uppsala teknik och service.
Kulturnämnden beslutade även om sin investeringsplan för offentlig konst. En av de större investeringarna är konstprojektet Skorsten nr 10 som görs av konstnären Jan Svenungsson, vars skorstensserie också finns placerad bland annat i Stockholm, Buxtehude i Tyskland och Daejeon i Sydkorea. 100 000 kronor ges till förarbete och skissarvode under 2013 och preliminärt 900 000 kronor går till genomförandet under 2014.
– Konstverk i serie som gör att Uppsala hänger ihop med andra städer i Sverige och övriga världen är alltid spännande. Det slutliga beslutet är dock inte fattat, vi är helt enkelt intresserade och vill se en plan från konstnären.
Man tog också upp universitetets omdebatterade planer på en ny förvaltningsbyggnad som oroat såväl universitetsanställda som övriga Uppsalabor, men som kulturnämnden nu ställer sig positiva till.
– När man bygger en samtida byggnad i en historisk miljö är det klart att det kulturhistoriska värdet kan bli förändrat. När universitetet byggde Blåsenhusmiljön blev detta uppenbart för alla. Nu när man vill bygga ytterligare i samma område, fäster kulturnämnden störst vikt vid att den arkitektoniska kvaliteten ska vara av högsta klass, och det uppfyller universitetets förslag, säger Eva Edwardsson.