Gjuter liv i grymma sagor

Regissören Pontus Stenshäll har fördjupat sig i Bröderna Grimms sagovärld. Nyligen hade hans barnföreställning Bröderna Grimm premiär på Uppsala Stadsteater och på lördag är det premiärdags för en vuxenversion, Bröderna Grym.

Ur bröderna Grimms sagor har Pontus Stenshäll öst stoff till både barnföreställningen Bröderna Grimm och vuxenföreställningen Bröderna Grym.

Ur bröderna Grimms sagor har Pontus Stenshäll öst stoff till både barnföreställningen Bröderna Grimm och vuxenföreställningen Bröderna Grym.

Foto: Linus Höök

Kultur och Nöje2008-03-04 00:01
Kärlek, relationer, döden och ett och annat "looseröde" ska presenteras för en vuxenpublik i Bröderna Grym. Pontus Stenshäll fick en förfrågan från teaterchefen Linus Tunström om att sätta upp sagor av de tyska 1800-talsbröderna Grimm för en barnpublik. Han fascinerades av alla hemskheter i sagorna och tände till när Linus Tunström föreslog honom att utveckla idén och låta barnföreställningen knoppa av sig till en vuxenföreställning i kabaréstil. Det är alltså den senare som har premiär på lördag under titeln Bröderna Grym.
- Båda föreställningarna kan sägas handla om förgänglighet och det vackra i att vi alla befinner oss på jorden en kort stund. De bygger på genuina folksagor, berättade i generationer, säger Pontus Stenshäll.

Vi träffas strax efter att dagens repetitioner är slut och några av skådespelarna i ensemblen har gått för att byta om till kvällens föreställning av En vintersaga.
Båda föreställningarna med bröderna Grimms sagor som bas utspelas på scenen Ettan, som ligger en trappa ned på Stadsteatern. Scenrummets vita pelare får vara samma stående scenografi och förvandlas till sagoskogar och pelarsalar i sagoslott i Anna Erlandsons scenografi.
Pontus Stenshälls bror, Joakim Stenshäll, är dramaturg och han har bearbetat sagostoffet tillsammans med Marie Persson Hedenius.
- Joakim är intellektuell, han är också doktorand på Teaterhögskolan, och jag är mer känslomässig. Det är kul att arbeta tillsammans och låta dessa båda sidor krocka med varandra, säger Pontus Stenshäll.
Det är inte samma sagor som gestaltas i barn- och vuxenpjäs. De vuxna får ta del av de fyra berättelserna Mjölnaren Miller, Sagan om apornas ursprung, Törnrosa och Flickan och silverdalermynten.
- Det är en berättarföreställning med stand-upinslag, säger Pontus Stenshäll.
- Föreställningen är inte en drift med sagorna, men den innehåller en del utvikningar. Vi driver teman till sin absurda spets. Hur är det till exempel att vara prins och att fastna i häcken runt Törnrosas slott?
Musiken till Bröderna Grym har Simon Steensland skrivit och han medverkar också tillsammans med Viveca Dahlén, Johanna Granström, Aksel Morisse och Alexander Salzberger.

År 2000 var Pontus Stenshäll med om att starta Teater: moment i Stockholmsförorten Gubbängen. Gruppen består av bildkonstnärer, musiker och teaterarbetare och man vill låta konstarter befrukta varandra. Scenrummet blir till en förhöjd verklighet i motsats till den naturalistiska teatern.
Lite senare i vår ska Teater: moment gästspela på Uppsala Stadsteater med Strindbergs Dödsdansen. Pontus Stenhäll spelar själv den manliga huvudrollen som Edgar. Anna Rothlin, som är med i Bröderna Grimm, spelar Alice, men pjäsens tredje roll, Kurt, har de strukit.
- Inom teatern i allmänhet ska det vara så vackert, både sättet skådespelarna rör sig på och hur de pratar, samt hur det ser ut omkring dem. Vi vill mer komma fram till sanningens kärna i det vi berättar från scenen, säger Pontus Stenshäll.
- Men jag är lite trött på påståendet att vi sysslar med klassikerslakt på Teater: moment. Jag tycker att vi hyllar klassiker och håller kärnan i dem vid liv. De ambitionerna har jag också med bröderna Grimms sagosamling.
Pontus Stenshäll
Yrke: skådespelare och regissör
Utbildning: Statens Scenskola i Malmö 1988 - 1991
Bor: i Högdalen i Stockholm
Familj: fru och ett barn, Hannes fem och ett halvt år, brodern, Joakim Stenshäll, är dramaturg.
Karriär: har arbetat som både skådespelare och regissör på bland annat Riksteatern, Folkteatern i Gävle, Västerbottensteatern, m fl. Gästspelade i Jag Feuerbach på Uppsala Stadsteater 1995. Startade Teater: moment i Gubbängen, Stockholm, tillsammans med flera andra konstnärer år 2000.
Aktuell: har regisserat såväl vuxenföreställningen Bröderna Grym som har premiär på lördag 8 mars, som barnföreställningen Bröderna Grimm som hade premiär 16 februari, båda på Uppsala Stadsteaters scen Ettan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!