Genusperspektiv på teaterhösten
Hösten på Gottsundateatern handlar om manligt, kvinnligt, ensamhet och utanförskap. Lika delar amatörer och proffs. Och så blir det lite steppande förstås. Vid en presskonferens på onsdagen presenterade Gottsunda Dans och Teaters nya konstnärliga ledare, Lotta Gahrton, höstens program.
Dansarna Conny Jansson, Mikael Strid och Peter Lagergren bjuder på ett smakprov ur den nyproducerade dansföreställningen Torskarna som har premiär i början av oktober.
Foto: Pelle Johansson
Föreställningen behandlar mansbilder, kvinnosyn och sexhandel. Utgångspunkten har varit Ryska Balettens uppsättning av koreografen Michel Fokine och kompositören Frédéric Chopins Sylfiderna från 1909. Musiken är densamma men i Torskarna vänder Lotta Gahrton på genusperspektivet.
- I Sylfiderna är kvinnosynen rätt så dockaktig. Vi undersöker torskarna, de manliga sexköparnas, kvinnosyn och vem och varför man blir torsk och hur den relaterar till kvinnosynen i Sylfiderna, berättar hon.
Idéer och material till föreställningen har Lotta Gahrton hämtat från olika texter om sexköp. Brottsförebyggande rådets rapport om prostitution, olika bloggar och domar. Dansarna Conny Jansson, Peter Lagergren och Mikael Strid ger röst åt olika anonyma sexköpare och levandegör, med stepp och dans, lagtexter och domar i sexköpsmål.
- Det är inte en mörk föreställning i grunden, även om ämnet i sig är allvarligt, musiken och avslutning tror jag kommer att bli rätt så uppåt. Men en dansföreställning brukar aldrig bli riktigt klar förrän precis innan premiären så det är en bit kvar, säger Lotta Gahrton.
Genusperspektivet fortsätter under hösten. Den tredje oktober ordnar Gottsundateatern en mansfestival med föreläsningar, paneldiskussioner och dans- och teaterföreställningen. Begreppet manlighet, mansbilder och mansmyter diskuteras under två dagar.
Det manliga perspektivet byts under november och december månad ut mot det kvinnliga då projektet Blodssystrar intar scenen.
- Blodssystrar är en föreställning om tjejer, av tjejer och med tjejer. Den handlar om hur det är att vara tjej och vi utgår från berättelser från de som har varit en del av det här projektet, säger Maria Trost som är ansvarig för Gottsundateaterns amatörföreställningar.
Maria Trost säger att tanken med Blodssystrar är att det ska bli varaktigt och ge upphov till olika utställningar och aktioner där tjejer tar plats.
I samband med presskonferensen passade Lotta Gahrton på att berätta om ett mentorsprojekt som Gottsunda Dans & Teater hoppas kunna dra i gång i höst. Förhoppningen är att dansarna Conny Jansson, Peter Lagergren, Mikael Strid och Ferko Matolcsi ska ta sig an ungdomar från Gottsunda och göra dem delaktiga i verksamheten. Än så länge är finansieringen inte klar men Lotta Gahrton har goda förhoppningar om att projektet ska kunna bli verklighet inom en snar framtid.
- Än så länge har vi bara möts av positiva reaktioner men det är ju svårt att veta vad det betyder i reda pengar, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!