Genus i fokus på Upplandsmuseet

Upplandsmuseet i Uppsala ska granska sin verksamhet ur genusperspektiv. Museet har fått 100 000 kronor i bidrag från Kulturrådet för att under hösten 2005 utbilda personalen i aktuell forskning på området.

Kultur och Nöje2005-04-10 00:00
I nästa etapp hösten 2006 ska personalen tillämpa kunskaperna genom att granska den egna verksamheten. Syftet är att rätta till en eventuell ofullständig bild av vems Uppland det är som visas på museet.
- Vi misstänker naturligtvis en slagsida åt det manliga. Men det kan kanske även finnas exempel på det motsatta. Det viktiga nu är att skapa en medvetenhet om begreppet könsordning och hur den kan påverka vad vi gör här på museet, säger länsmuseichef Håkan Liby.
Som ett konkret exempel på hur den manliga verklighetsbeskrivningen är den rådande, nämner han hur Upplandsmuseet valt att skildra järnhanteringen i Uppland.
— Arbetet i smedjan är väl dokumenterat. Det är männens värld. Men om kvinnorna, som traditionellt stod för all den livsnödvändiga omsorg som gjorde att männens arbete fungerade, är det tyst. Om detta finns nästan inget skrivet, säger Håkan Liby.

Männens verklighet
Kanske är det så, säger han, att det vi kallar den "den stolta svenska historien" som skogs- och järnhanteringen är exempel på, framför allt är fokuserad på männens verklighet.
Lika viktigt som att se över museets samlingar och utställningar, är det att fundera över vilken värdegrund som styr vad som anses värdefullt att bevara i kulturlandskapet, tycker Håkan Liby.
— Hypotesen är ju att även där styrs urvalet av gamla mönster. Vi har varit alltför omedvetna om att värdegrunden är könsrelaterad. Men nu vill vi kartlägga detta, säger han.

Ligger i tidenIntresset för genus ligger i tiden. Frågan om jämställdhet ingår som en del i begreppet mångfald, där etnicitet, generationsfrågor, klass, sexuell läggning och marginaliserade grupper är andra prioriterade områden. Under andra halvan av 2005 ska samtliga länsmuseer i Sverige arbeta speciellt med inriktningen på ökad mångfald. Syftet är att belysa de frågorna inför 2006 som av regeringen utsett till ett mångfaldsår.
— Kulturarvet ska vara tillgängligt för alla. Just det här projektet handlar enbart om kön, men i fjol hade vi samma typ av projekt om etnicitet. Och frågan om generation är alltid aktuell, vi funderar ständigt på hur vi ska nå alla åldersgrupper, säger Håkan Liby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!