I samband med presidentvalet i Armenien 2008 sköt militära styrkor ihjäl tio demonstranter. Två år senare förberedde Narek Aghajanyan en utställning om morden när tre poliser plötsligt bröt sig in hans hus och misshandlade honom.
Sedan 2010 har regimkritiske Narek Aghajanyan befunnit sig i Sverige tillsammans med sin hustru men Migrationsöverdomstolen har avslagit deras asylansökan. Under World Art Day vill arrangörerna argumentera för behovet av fristäder för konstnärer som Aghajanyan.
– Flera städer i Skandinavien, bland annat Uppsala, har redan fristadsförfattare. Vi vill att man ska ha fristäder även för förföljda konstnärer, inte bara bildkonstnärer eller målare utan sådana som är verksamma inom alla möjliga konstarter, säger Uppsalakonstnären Michel Östlund, ordförande i organisationen International Artist Association och en av arrangörerna till World Art Day.
Bland dem som har bjudits in till måndagens evenemang på Stadsbiblioteket i Uppsala finns ordföranden för Svenska konstkritikersamfundet Christian Chambert samt Arne Ruth, erfaren publicist och en av dem som har engagerat sig allra mest i Aghajanyans öde.
– Arne Ruth kommer att belysa yttrandefrihetsaspekten medan Annika Strömberg, kulturstrateg på Uppsala kommun, ska berätta hur det gick till när systemet med fristadsförfattare infördes i Uppsala, berättar Michel Östlund.
Narek Aghajanyan själv, som tidvis har tvingats leva under jorden i Sverige, medverkar också i diskussionen.
– Han har ett utvisningshot över sig, men inget slutgiltigt utvisningsbeslut. Det finns ingen risk att polisen kommer och hämtar honom, försäkrar Michel Östlund.
Förra årets World Art Day arrangerades bland annat på Moderna Museet i Stockholm. Evenemanget blev en världsnyhet i samband med att en antirasistisk tårtinstallation som kulturministern medverkade i, anklagades för att vara rasistisk.
– Vi bjuder på tårta även den här gången, men för säkerhets skull blir det ett neutralt, mer traditionellt bakverk berättar Uppsalakonstnären Michel Östlund.