Gammal och ny slöjd på Upplandsmuseet
I dag, lördag, öppnar utställningen Duodji En resa genom tiden på Upplandsmuseet i Uppsala. Samisk bruksslöjd från slutet av 1600-talet och fram till nutid visas upp.
— Syftet med utställningen är att synliggöra och sprida kunskap om samisk slöjd och kultur, säger sameslöjdskonsulent Per Aira.
Den som vandrar runt bland hyllor och montrar i utställningslokalen, kan följa hur sameslöjden har utvecklats under åren.
— Högsta prioritet i den äldre slöjden var funktionen. Allt som slöjdades skulle gå att använda. Vara smidigt, ta liten plats i packningen. Under 1960-70-talet utvecklades formerna, förmålen blev mer designade, mer av konsthantverk än bruksföremål. Men de skulle fortfarande vara funktionella, säger Per Aira.
Speciellt till utställningen har även ett 70-tal av dagens samiska slöjdare och konsthantverkare tillverkat föremål. Med utgångspunkt i den traditionella slöjdens material, symboler och historia har de skapat nya produkter och användningsområden. Den nytillverkade slöjden är till försäljning på utställningen. Och om ett föremål säljs, ersätts det genast av ett nytt av samma slöjdare.
— Antalet slöjdare ökar. Inte så många livnär sig på slöjd, men har det som en bisyssla. Intresset har ett uppsving just nu, säger Per Aira.
Utställningen är producerad av Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji och har under året visats på olika platser i Sverige. Turnén avslutas på Uppalandsmuseet och pågår till och med 8 januari.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!