Gamla Uppsala museum öppnar portarna
I sommar ska det sjuda av nytt liv på gammal mark. Anna Östling, ny platsledare på Gamla Uppsala museum, slår den första maj upp dörrarna för sommarsäsongen. Hon lovar att museet ska bli en mer levande plats som Uppsalaborna ska vilja återkomma till.
Anna Östling på Gamla Uppsala Museum hoppas att fler ska besöka museet och ta platsen i anspråk.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Platsledare, ibland när hon vill känna sig lite pompös kan hon kalla sig museichef. Men det verkar inte bara vara museet som har lockat Anna Östling från arbetet som fältarkeolog. Platsen Gamla Uppsala med all sin historia tycks också verka inspirerande. För förändringar står för dörren. Det märks.
I sommar är vikingamarknaden som arrangerats de två senaste åren struken från programmet. Den var uppskattad men alldeles för resurskrävande, säger Anna Östling. I stället vill hon satsa på kortare utställningar som skapar incitament för besökarna att återkomma.
- Som arkeolog kan jag bli frustrerad över att fynd som kan vara helt fantastiska aldrig visas eller att det dröjer väldigt länge innan folk får se dem. En tanke är att vi ska ha utställningar som kanske inte behöver stå så länge men folk ska i alla fall ges en chans att se fynden.
Först ut är en mindre utställning som visar den silverskatt som hittades i Sigtunatrakten förra året och i augusti kommer en utställning med fynd från en kultplats i Bro socken i Uppland.
- De är väldigt spännande fynd från en plats som är tillägnad guden Ull som var en av de stora gudarna innan asarna tog över. De är oerhört ovanliga och väldigt välbevarade, säger Anna Östling.
Den 11-12 juni anordnas SM i den fornnordiska kampsporten, glima. Deltagarna i Sveriges minsta officiella SM ägnar sig åt en fornnordisk kraftmätning som lever kvar starkt på Island men bara har ett tiotal utövare i Sverige.
- Det blir en väldigt publik tillställning som redan har väckt stort intresse, säger Anna Östling.
Att locka publik och variera utställningarna är något som Anna Östling återkommer till gång på gång. Hon är sugen på att förändra.
- Jag kan tycka att museet har stagnerat, det har stått i tio år och det är bekymmersamt att det inte har hänt mer. Jag skulle vilja blåsa ut hela museet och göra om hela utställningen från scratch. Den börjar bli gammal och den är svår att ta sig igenom utan en guide, säger hon.
Gamla Uppsala museum har fått en stämpel som akademiskt museum, tror Anna Östling, trots att stora delar av verksamheten är riktad till dagis- och skolklasser. Nu vill hon tvätta bort den stämpeln och göra det möjligt att använda lokalerna till andra saker.
- Basen ska vara ett arkeologiskt museum, man ska kunna komma hit och få korrekt och aktuell vetenskaplig forskning. Men man skulle också kunna ha konstutställningar och musikframträdanden här, säger hon.
Till hösten inleder museet ett samarbete med kyrkan i Gamla Uppsala för att sammanställa en fotoutställning där boende i området bjuds in att lämna in foton från de senaste 100 åren. Tanken är att Gamla Uppsalas moderna historia ska synliggöras och att platsen inte bara ska förknippas med sina fornlämningar.
- Berättelserna kring Gamla Uppsala är ju helt fantastiska, säger Anna Östling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!