Den är överlägsen den genren. Stort format ? men inte folio. Vackra bilder ? men inte för deras egen skull. I Guldålder kan man läsa om uråldrigt guldsmedskunnande och lära sig mycket nytt.
Det finns också lokalpatriotiska nedslag i boken. Ett kommer redan i första kapitlet, där guldfynden från Hågahögen ett av våra tidigaste, skildras. Högen är från bronsåldern, men guldet i Sverige introducerades redan vid stenålderns slut. En poäng är att unge prinsen, senare kung Gustav VI Adolf, fick vara med när man fann ett mästerverk till svärd. Gravhögen var oerhört rik, både på guld och förnämt hantverk!
I Fullerö, Gamla Uppsala socken, skadades 1934 en grav under vägbygge. Den var plundrad redan under forntiden, men en guldfingerring med infattad karneol visade att här vilade en storman, en krigare. Tre ringar, två hängen i guld, vapendetaljer i silver, vackra spelpjäser och ett stort romerskt guldmynt, ingick i gravgåvorna.
1876 lät en bonde sina drängar gräva diken på gården i Söderby söder om Uppsala. De fann då nio brakteater, ensidigt präglade guldsmycken, som uppenbart hade offrats. Fem pryds av kors, fyra av en voltigör som slår en baklängesvolt - eller av Oden själv som byter till djurskepnad. Varför offra så vackra ting? År 536 drabbades världen, anser forskare, av en katastrof efter ett gigantiskt vulkanutbrott. Solen förblev borta, gudarna vredgades, de måste blidkas, tänkte rädda människor.
1995 hittades den tionde brakteaten i Söderby, den märkligaste man sett, stor, gyllene och svårtolkad: en man står med en orm i en hand och en stav i den andra. Ormar krälar på hans kropp.
Det visas upp mästerverk i Kent Anderssons bok. Ett är Havorringen från Gotland, med en dåtidens Fabergé som guldmäster. Ringen hittades så sent som 1961 i ett romerskt bronskärl med ännu fler föremål. Ringen rankas som "en magnifik guldhalsring av en tidigare aldrig skådad kvalitet och storlek".
Tre guldhalskragar från Öland och Västergötland slutligen, fullbordar bilden av ett helt otroligt hantverk, med ett myller av pyttesmå detaljer, sannolikt tillverkade av barn, med små händer och skarpa ögon...