– Wow, det var de här spelen jag växte upp med och spelade hemma i pojkrummet när jag ung, säger Sebastian Jurén.
Vi träffas i ett av flera speltält på Stora Torget. I just detta tält är det fullt av retrospelskonsoler från 1990-talet som Nintendo, Sega och Playstation.
Han har med sig sina båda söner Ture och August. Precis som pappa gillar de dataspel. De var några av väldigt många som sökt sig till Stora Torget på lördagen.
– Sönernas första dataspel var ett par begagnade spelkonsoler som de spelade Nintendo på, berättar Sebastian Jurén.
Ture är äldst av sönerna, han konstaterar:
– Det var kul att spela Nintendo. Jag kan det än i dag även fast jag har nyare spel.
Det var Anton Linder som låg bakom retrospelstältet.
– Jag hade samlat på mig lite gamla spel. Sedan hörde kommunen av sig och ville att jag skulle visa upp dem på ett evenemang. Jag gjorde det och nu har jag varit runt i 53 kommuner och gjort det, berättar han och fortsätter:
– Spelandet är kul, men det här handlar lika mycket om tankar på återbruk och cirkulär ekonomi och kunna visa att spel har en lång livslängd.
Det var organisationen Uppsala Citysamverkan som stod bakom evenemanget.
– Vi jobbar för en ännu mera levande citykärna. Det här evenemanget är ett sätt att locka unga till centrum och visa för dem vad som finns här, säger Lisa Thörn, vd för Uppsala Citysamverkan.
Hon och kollegan Carolina Berg var förvånande över hur många unga som sökt sig till Stora Torget.
– Jag är chockad. Vi har inte gjort detta tidigare så vi hade ingen aning hur många som skulle komma. Det här överträffar alla förväntningar, säger Lisa Thörn.
Det var köer vid alla tält där man kunde spela dataspel, men även hos polisen och andra utställare var det många besökare.
I Grillska gymnasiets tält var det fullsatt vid alla datorer. Vid en dator satt Vlad Frolov tillsammans med sin farmor Olga och spelade Counter-strike.
– Ett jättebra initiativ att man kan få komma hit och testa på olika spel gratis innan man kanske köper, säger Olga Frolov.
På Grillska gymnasiet har man sex olika gymnasieprogram. På två av dessa har man möjlighet att ha E-sport på schemat.
– En viktig tanke med E-sport på schemat är att vi vill bidra med kunskap om vad som är goda vanor när det gäller dataspel, säger rektorn Martin Molin.