Fyra Uppsalagenerationer i ny roman

I dagarna ger Uppsalaprofessorn Leif Lewin ut en roman. Det är hans fjärde skönlitterära bok och handlingen utspelas i det hus som han själv bor i.

Leif Lewin låter handlingen i sin nya roman utspelas i huset där han själv bor i Uppsala. Boken spegar livet för fyra generationer Uppsalabor.

Leif Lewin låter handlingen i sin nya roman utspelas i huset där han själv bor i Uppsala. Boken spegar livet för fyra generationer Uppsalabor.

Foto: Michaela Hasanovic

Kultur och Nöje2019-06-12 07:00

– Man måste ju koppla av ibland och det kan jag göra med att skriva skönlitteratur istället för fackböcker, säger Leif Lewin.

Vi sitter i hans rum på sjunde våningen på statsvetenskapliga institutionen. Uppsalas klassiska siluett med slottet och Uppsala domkyrka anas i hans fönster. Rummets bokhylla visar sig rymma hans egen samlade bokproduktion. Nästan femtio böcker om demokrati och frihet har denne flitige författare hittills gett ut tillsammans med fyra romaner.

Den senaste romanen har fått titeln "Som blommande körsbärsträd". Den handlar om fyra generationer av en Uppsalafamilj, deras öden, kärlekar och förhoppningar om en fredligare värld. Boken har en pensionerad kvinnlig professor i freds- och konfliktforskning som berättare, Emma Lafferty. Hon släktforskar och historien tar sin början vid nyåret 1899, då hennes anfäder Pontus och Eufrosyne firar försedda med längtan till ett nytt århundrade av fred och framtidstro.

– De drömmer om världsfred och en bättre värld. Utopier har alltid varit viktiga för politiken genom historien. Citatet av Edvard Hambro i bokens början stämmer med min egen livsfilosofi, säger Leif Lewin.

Citatet lyder: "Politik sägs vara det möjligas konst. Jag säger i stället att politik är att göra det möjligt i morgon som förefaller omöjligt idag".

Romanens handling utspelas mot en fond av Sveriges och Uppsalas utveckling.

– Fyriskällan är en guldgruva när man vill veta hur Uppsala har förändrats, säger Leif Lewin.

Pontus i boken är egen företagare. Han har vallonskt ursprung och har moderniserat ett av Upplands järnbruk. Paret får två söner. Den ena blir nazist, den andre kan sägas vara liberal.

Boken avslutas tre generationer senare med ett nytt sekelskifte, som också det präglas av hopp om en bättre värld. Men hela tiden har bokens människors förhoppningar gäckats av "krigets vita spöke".

Leif Lewin understryker att romanen inte är självbiografisk.

– Familjemedlemmarna bor visserligen i det hus i korsningen Skolgatan – Sysslomansgatan, som jag själv bor i. Men det är för att huset har stått här under hela den tiden jag skildrar, säger han.

Leif Lewin visar ett häfte som han skrivit om huset som han flyttade in i efter att ha bott i professorsbostaden i Skytteanum i mer än trettio år.

Men någon uppföljare på romanen är inte att vänta. Leif Lewins nästa bok ska handla om den senaste höstens regeringskris, som han kallar unik i svensk politisk historia.

Personligt

Leif Lewin

Född: 1941 i Örebro.

Bor: Uppsala.

Familj: Hustrun Barbro och tre barn, varav två i livet.

Bakgrund: Skytteansk ­professor i vältalighet och statsvetenskap vid Uppsala universitet 1972–2008, nu verksam som emeritus. ­Tidigare vicerektor. Har bland annat ­skrivit ett 40-tal böcker om demokratins teori och praktik.

Aktuell med sin fjärde ­roman, "Som blommande körsbärsträd".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!