Funktionellt konstverk i Sala silvergruva

Inför invigningen i våras av Viktoriasalen nere i silvergruvan i Sala måste inrinnande vatten tas om hand. Den ursprungliga tanken, att måla en jättestor gummiduk på väggen som dolde den våta ytan, kunde inte Uppsalakonstnären Annkarina Vesterberg acceptera.

Annkarina Vesterberg med hällen som fungerar som en skål för vattnet.

Annkarina Vesterberg med hällen som fungerar som en skål för vattnet.

Foto:

Kultur och Nöje2008-07-02 20:46
- Det var inte värdigt helt enkelt. Berget är en bit av Moder jord. Och jag såg en möjlighet att ge tillbaka något av allt det som vi fått av henne under århundradena.
Annkarina Vesterberg skapade en murad och utsmyckad häll som också fungerar som skål för att samla upp vattnet och leda det till en sjö i berget
På den motsatta väggen i salen utförde hon ett smycke.
- För att glädja och tjusa henne!

Till invigningen handlade det om endast provisoriska åtgärder, konstverken blev färdiga helt nyligen efter fyra månaders arbete, men Annkarina Vesterberg säger att hon nog kommer att tillföra små detaljer på dem i framtiden.
- Det är en speciell miljö där nere i berget och jag måste därför med jämna mellanrum kolla så att ingenting händer med materialen.
Annkarina Vesterberg har använt flata, runda bitar av sjösten samt granit som hon målat och lackat och färgsatt med bladguld, silver och metallfärger. Stenarna bildar färgglimrande mosaiker.
Väggarna har också tvättats och lackats flera gånger för att mosaiken skulle kunna fästa vid underlaget. De åtgärderna har också lyft fram bergets gröna dolomit.
Båda konstverken är försedda med ljushållare och belyses underifrån av svaga lampor.

Annkarina Vesterberg, som utfört åtskilliga konstnärliga uppdrag runt om i landet åt bland annat HSB, Riksbyggen, NCC och Skanska, använde material från gruvan till att skapa tio små tavlor.
En av dem fick kronprinsessan Victoria i samband med invigningen av den sal i berget som bär hennes namn.
Annkarina Vesterberg framhåller den stora betydelse Johnny Hellblom, vaktmästare vid gruvan, och muraren Bo Kihlström haft för det färdiga resultatet.
- Vi har samarbetet otroligt bra. Tagit och gett, även om jag slutligen haft det konstnärliga ansvaret.
Johnny Hellblom ledde arbetet med att befria det gamla gruvschaktet ned till nivån 155-meter från 60 meter ispelare. 2003 kunde den nya turistattraktionen invigas. En hiss för besökarna ner och tillbaka. Där nere är temperaturen 1,5 grader, men det finns flera uppvärmda salar och gruvgångarna har gjorts så jämna att rullstolsburna utan svårighet kan ta sig fram.
Här genomförs konserter, middagar och bröllop med möjlighet för de nygifta att sova över.

Men hur fick du bort isen?
- Vi kom på att det bästa sättet var att pumpa vatten från gruvan och skölja den över isen, säger Johnny Hellblom som också varit pådrivande för handikappanpassningen av gruvan.
Barndomskamraten och muraren Bo Kihlström har förutom hällen murat en portal till entrén till Viktoriasalen, ett bord (som döljer en ventilationstrumma) en rustik toalett och ett rum för elektriska installationer.
- Jag och Bosse har planer för fler samarbeten, säger Annkarina Vesterberg.
Huvudsponsor till utsmyckningen är byggbolaget Skanska. Annkarina Vesterberg säger att hon inte haft problem med vare sig sina konstnärliga flöden eller med att ragga sponsorer.
- Nej, min erfarenhet är att näringslivet i Sverige har ett allvarligt intresse för konst och kultur. Det är inspirerande för mig att samarbeta med dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!