– När vi startade fristadsverksamheten tänkte vi mycket på frågor som rör yttrandefrihet. Men med tiden har vi även sett vilken betydelse fristadsförfattarna faktiskt har haft för det lokala kulturlivet, säger Annika Strömberg, kulturstrateg på Uppsala kommuns kulturkontor och styrelsemedlem i det internationella fristadsnätverket ICORN, där Uppsala varit medlem sedan 2010.
Uppsala kommun har hittills tagit emot tre fristadsförfattare. Den tredje i raden, Sedigheh Vasmaghi, har nyligen avslutat sitt stipendium och i höst börjar processen med att ta in en ny författare för två års fristad.
Sverigedemokraterna lade för två år sedan en motion med krav på Uppsala kommuns utträde ur ICORN, där SD:s nuvarande gruppledare Pavel Gamov hänvisade till att utsatta författare istället kunde fly till närliggande länder. Eva Edwardsson, ordförande i kulturnämnden och tillika domare, tror att vi på sikt kan komma att se överklaganden i Uppsala liknande det i Gävle.
– Om det sker ser jag fram mot att få föra kulturnämndens talan. Det är inte heller säkert att man i Uppsala kommer fram till samma sak som Förvaltningsrätten i Falun. Men man ska inte skälla på dem som överklagar - vi har ett kommunalt självstyre, där alla som vill har rätt att överklaga, säger Eva Edwardsson.
Fristadsförfattarstipendiet är en del av kommunens kulturverksamhet, och om förvaltningsrätten skulle dela den bedömningen kommer ett eventuellt överklagande inte att gå igenom.