Från stålverkstakter till trombonlegendar

Med sitt knallröda blåsinstrument har han spelat världen över i flera decennier. Nu kommer trombonlegendaren Nils Landgren med band till Uppsala och Katalin.

Inte bara musik. Nils Landgren är inblandad i flera sociala projekt i Kenya och Sydafrika. Men nu på fredag och lördag är det Katalin som gäller.

Inte bara musik. Nils Landgren är inblandad i flera sociala projekt i Kenya och Sydafrika. Men nu på fredag och lördag är det Katalin som gäller.

Foto: Steven Haberland

Kultur och Nöje2016-09-01 12:00

Jag når Nils Landgren på mobilen i Frankrike, där han landat efter en spelning i Tyskland. Som professor i jazztrombon vid musikhögskolan i Hamburg samt konstnärlig ledare för den tyska jazzfestivalen Jazz Baltica, och dessutom uppbokad på ett tiotal spelningar per månad, snittar den världskände trombonisten på över tvåhundra resdagar per år. Men det är inget som bekommer artisten, som till helgen gästar Katalin med det egna bandet Nils Landgren Funk Unit.

– När jag står på scenen är det som att allt annat upphör – den energi jag får tillbaka från mina medmusiker och från publiken är det som får mig att fortsätta, säger Nils Landgren, som för närvarande lyssnar extra mycket på namn som James Brown och nyligen bortgångne funkkungen Prince.

Född och uppväxt i Degerfors var det ursprungligen det lokala stålverkets musikkår och dess taktfasta toner som lockade Nils Landgren till blåsinstrumentens värld.

– Både min pappa och mina bröder jobbade på stålverket och spelade i musikkåren, och min farfar ledde den på sin tid. Så det är lite av en tradition i familjen, och har fungerat som stor inspirationskälla för mig.

Som ung läste han vid musikgymnasiet i Karlstad och studerade sedan vid Musikhögskolan Ingesund. Resten är historia som man säger – i dag har Nils Landgren spelat med så vitt skilda artister som Herbie Hancock, ABBA och Lädernunnan, medverkat på över 500 album och tagit emot medalj från kungen.

Förra året var han också en av de hemliga gästerna på Uppsalakören Orphei Drängars anrika Caprice, något han minns med glädje.

– Det var jätteroligt! Dessutom var det spännande att få arbeta med en produktion där i princip allt är bestämt i förväg, till skillnad från hur jag uppträder annars.

Men det är inte bara musiken som upptar Nils Landgrens tid. Han har även engagerat sig i en rad sociala projekt i Kenya och Sydafrika, i samarbete med bland andra organisationen Läkare utan gränser.

– Bland annat skänker vi musikinstrument till skolor i slumområden, för att kunna ge dessa barn och unga glädjen med musik och möjligheten att delta i ett socialt sammanhang. Sedan stöder vi en annan skola med mat. Nu har de har till och med uppkallat en skola efter mig i Nairobi, säger Nils Landgren och fortsätter:

– Efter alla mina resor vet jag hur musik kan svetsa samman människor. Man behöver inte ens prata samma språk – det räcker med några toner.

Nils Landgren Funk Unit spelar på Katalin fredag 2 september och lördag 3 september.

Fakta Nils Landgren

Född 1956 i Degerfors.

Bor på Österlen.

Professor vid musikhögskolan i Hamburg och vid musikkonservatoriet i Shanghai, samt hedersdoktor vid Karlstad universitet.

Har medverkat på över 500 album.

Nils Landgren Funk Unit består av Nils Landgren på trombon och sång,

Magnum Coltrane Price på elbas och sång, Jonas Wall på saxofon och flöjt, Andy Pfeiler på gitarr och sång, Petter Bergander på klaviaturer och

Robert Ikiz på trummor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!