Från Pippi till Corbijn

Kända namn som Anton Corbijn, Ai Weiwei och Yoko Ono - och så Strindberg. Uppsala konstmuseum uppmärksammar jubileet med en utställning där Lena Cronqvist och Roj Friberg tolkar författarens universum. Här är ett urval av de mest intressanta utställningarna våren 2012.

"Alexander McQueen, London 2007" av Anton Corbijn som visar sina fotografier på Fotografiska i Stockholm. Fotot är beskuret.

"Alexander McQueen, London 2007" av Anton Corbijn som visar sina fotografier på Fotografiska i Stockholm. Fotot är beskuret.

Foto: Anton Corbijn

Kultur och Nöje2012-01-04 10:03

Stjärnfotografen
Anton Corbijn rivstartar året på Fotografiska den 14 januari med Inwards and onwards, en utställning som visar en ny sida av den holländske fotografen. Sedan 2002 har han gjort ett slags antiporträtt av konstnärer som Gerhard Richter och Anselm Kiefer. Men här visas också porträtt av modedesigners, rockstjärnor och andra kändisar.

Aktivisten
Den kinesiske konstnären och människorättsaktivisten Ai Weiweis utställning på Louisiana i Danmark har fått stor uppmärksamhet. Från den 3 februari visar Magasin 3 i Stockholm en egen utställning som fokuserar på hans monumentala installationer och politiska verk.

Allkonstnären
I sommar är det åtta år sedan hon ställde ut på Kulturhuset i Stockholm och ett år sedan hon deltog i skånska Wanås samlingsutställning. Men Yoko Ono kan världen aldrig få nog av, resonerar Moderna museet. Den 5 juni visar museet en stor utställning som utgår från hennes bok Grapefruit som kom 1964.

100-åringarna
I år är det 100 år sedan August Strindberg dog och lika många år sedan Hemslöjden bildades. Nordiska museet gör en stor Strindbergsutställning med originalmanuskript och 17 av hans målningar (16 januari) och Uppsala konstmuseum uppmärksammar jubileet med en utställning där Lena Cronqvist och Roj Friberg tolkar författarens universum (11 februari). Den 6 juni visar Liljevalchs konsthall Hemslöjden 100 år, där man bland annat kommer att visa kollektivverket Ser du löven för alla träd.

Arte povera
På 1960-talet ifrågasatte den italienska konströrelsen Arte povera modernismen och använde sig som en principsak av enbart billiga och lättillgängliga material. Den 18 mars nyöppnar Bildmuseet i Umeå med den första stora presentationen av en av rörelsens förgrundsgestalter: Mario Merz.

Kirunatopia
Kiruna är en stad helt beroende av gruvnäringen. Men gruvan har nu ätit sig så långt in under bostadshusen att staden successivt måste flyttas fyra kilometer. I utställningen Kirunatopia som invigs på Bildmuseet den 18 mars, har elva konstnärer bjudits in för att ge sin bild av staden.

Mer än Pippi
Ingrid Vang Nyman gav oss den första bilden av Pippi Långstrump. Den danska konstnären och barnboksillustratören var också den som introducerade modernismen i den svenska barnboken. I en stor utställning visar Millesgården i Stockholm hennes originalillustrationer och berättar om ett liv som slutade i tragik. (28 januari)

Ifrågasättaren
Laurie Simmons är samma andas barn som Cindy Sherman och Barbara Kruger. Med hjälp av bland annat dockor har den amerikanska konstnären skapat fotografier som ifrågasätter objektifieringen av människor – och då framför allt kvinnor. Den 3 mars ställs hennes verk ut på Göteborgs konstmuseum.

Fakta utställningar

21/1 Ernest Cole, Hasselblad Center i Göteborg
21/1 "Våra rättigheter" (Elisabeth Ohlson-Wallin), Örebro läns museum
27/1 Vårsalongen, Liljevalchs konsthall
28/1 "Paganism", Kalmar konstmuseum
4/2 "Svart ljus", Borås konstmuseum
4/2 "Tejp Stockholm" (En gigantisk tejpinstallation), Färgfabriken i Stockholm
5/2 "Leka med döden", Virserums konsthall
8/2 "Resan till månen. Före och efter film", Bonniers konsthall i Stockholm
11/2 Eija-Liisa Ahtila, Moderna museet
11/2 "Etruskerna i 3D", Medelhavsmuseet i Stockholm
17/2 "Supermarket", Kulturhuset i Stockholm
17/2 "Market", Konstakademien i Stockholm
18/2 "Eugene Jansson - blå skymning och nakna atleter", Prins Eugens Waldemarsudde, Stockholm
18/2 Eugene Jansson, Thielska galleriet i Stockholm
18/2 Uglycute, Marabouparken i Sundbyberg
4/3 Anu Tuominen, Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn
8/3 "Passioner. Konst och känslor genom fem sekler", Nationalmuseum
17/3 Sturtevant, Moderna museet
17/3 "Surrounding Bacon and Warhol", Göteborgs konstmuseum
22/4 Lars Lerin, Malmö konstmuseum
28/4 Lena Svedberg, Borås konstmuseum
12/5 Niki de Saint Phalle, Malmö Moderna
25/5 Skulpturbiennalen, Borås
15/5 Chitra Ganesh, Göteborgs konsthall
16/5 Irving Penn, Malmö Moderna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!