Från Bälinge till Berlin

Turné med Nicolai Dunger och lysande recensioner. Det har varit tyst om honom sedan uppsalabandet Northern Territories splittrades. Men fyra år och en flytt till Berlin senare drar John Alexander Ericson upp inte mindre än två soloplattor ur bakfickan.

Ambient singer song, kanske? säger John Alexander Ericson om stilen på kommande plattan Songs for quiet souls.

Ambient singer song, kanske? säger John Alexander Ericson om stilen på kommande plattan Songs for quiet souls.

Foto: Maya Puig

Kultur och Nöje2004-11-04 00:00
— Först kommer Savannah songs, en klassisk avskalad singer songwriter. Inspelad på fem dagar live i studion, lägger han till.
Men skötebarnet är nog egentligen en platta som spelats in under flera år, och kommer i Sverige 22 november. Songs for quiet souls släpptes i Europa och USA redan i somras, och har fått mycket bra kritik.
— Det är samma stil, men mer produktion på den nya. Singer songwriter fast med mer samplingar och ljudeffekter.

Låtmakandet tog fart
Själv tycker han att musiken påminner om islänningarna Sigur Rós. Andra influenser är Lou Reed, Jacques Brel och Leonard Cohen.
John Alexander Ericson växte upp i Bälinge och flyttade in till Uppsala under gymnasiet. Då hade han redan lärt känna kompisarna i syntbandet Northern Territories och låtmakandet tog fart.
— Det var mycket roligare än att öva på instrument, säger han.
Det blev tre skivor innan bandet bröt för fyra år sedan. Deras bolag låg i Berlin och han fortsatte åka dit för att skriva och få inspiration. Sedan några år är han bosatt där.

Personliga erfarenheter
Han menar att musiken inte skiljer sig så mycket från tiden med Nortern Territories.
— Jag gjorde musiken då, och spelade många av instrumenten. Nu är det mer nedstrippat och akustiskt, men jag är fortfarande samma låtskrivare.
Vad handlar låtarna om?
— Jag brukar inte tänka så mycket utan skriver det som kommer ut. Jag skriver musik som jag själv vill höra.
Är det mycket personliga erfarenheter i texterna?
— Ja det är de väl, 50-50 skulle jag säga. Men det är inga dagboksanteckningar. Ibland är det bara en känsla man vill sätta ord på.

20-tal spelningar
Hans pappa Peter R Ericson firade framgångar med gruppen Mobben på 70-talet och skrev låtar för Monica Zetterlund och Cornelis Vreeswijk.
— Jag vet inte om det har påverkat mig rent musikaliskt. Men intresset, definitivt. Det stod alltid en massa gitarrer överallt. Ändå blev det piano, säger han muntert.
Under året har han gjort ett 20-tal spelningar och varit förband till Nikolaj Dunger i Tyskland. Just nu gör han pr och i januari är tanken att spela i Sverige.
Får hemmapubliken sin del av kakan?
— Ja, jag hoppas det blir något i Uppsala också.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!