Fotografiet som utgångspunkt

Annica Karlsson Rixon utforskar sin egen konstnärskrets och ­ställer frågor kring nätverk och kollegialitet. På lördag öppnar utställningen Today Tomorrow Forever på Uppsala konst­museum.

Foto: Pelle Johansson

Kultur och Nöje2007-02-22 10:20
Annica Karlsson Rixon utforskar sin egen konstnärskrets och ­ställer frågor kring nätverk och kollegialitet. På lördag öppnar utställningen Today Tomorrow Forever på Uppsala konst­museum.
Konstnären Annica Karlsson Rixon har fotografiet som utgångspunkt i sitt skapande. I utställningen visar hon ett urval av sina verk, gjorda 1991­-2006.
Och det är en stor utställning, med många komponenter, krävande att montera. Över tio personer arbetar i de ljusa rummen på konstmuseet, spikar och borrar, kämpar för att bli klara till lördagens vernissage.

Annica Karlsson Rixon går in i den största salen, där förstoringar står på golvet, redo att sättas upp på väggarna.
Sedan mitten av 90-talet håller jag på och kartlägger min egen konstnärsmiljö. Jag gör porträtt av vänner och kolleger inom konstvärlden, säger hon.
I serien Porträtt i nordiskt ljus, gjord när hon bodde i Kalifornien, använder hon välkända sekelskiftesmålningar som förlagor till sina fotografier. Men hon placerar in sina egna konstnärsvänner i kompositionen, och gör en egen iscensättning av den traditionella bilden.
- För mig handlar de här bilderna om att vilja ta sig in i historien, att ta en plats. Genom att lyfta fram en samtida gemenskap mellan konstnärsvänner, skriver jag in oss i historien, säger hon.
Serien Annika vid havet består av fotografiska porträtt av sju kvinnor döpta till Annika. Samtliga sju Annikor är etablerade i konstvärlden, framgångsrika som konstnärer, forskare eller chefer för olika konstinstitutioner. De fick alla sina genombrott under 90-talet, liksom Annica Karlsson Rixon, och ingår i hennes bekantskapskrets.
- De sju Annikorna utgör ett nätverk, ett socialt nätverk som man är beroende av för att kunna erövra en plats i historien. Och vi är den första generationen i Norden där en stor grupp kvinnor varit synliga, nästan dominerande, på konstscenen, säger Annica Karlsson Rixon.

Hon sätter sig på ett bord, vilar sig. I rummet bredvid krånglar en projektor. Där ska hennes senaste verk, videoinstallationen Resonance, gjord i samarbete med ­Anna Viola Hallberg, visas. Och i nästa rum sätter assistenten Frida Klingberg upp små bilder av amerikanska truckerförare, som vinkar när Annica Karlsson Rixon kör förbi. 1 100 bilder av lastbilar, tagna i Kalifornien mellan 1994 och 1999, visas.
- Det är ett kartläggande av ögonblicken när man passerar var­andra. Och verket byggs upp ­annorlunda varje gång - det är en installation som görs på plats, säger Annica Karlsson Rixon.
Hon hoppas att utställningen ska väcka många tankegångar. Att vissa ska tycka att fotografierna är vackra, lustfyllda och roliga. Men att andra hittar mer i dem, fler ­dimensioner.
- Ingången i verken får gärna ­vara enkel. Men det är viktigt att komplexiteten finns, en möjlighet till en fördjupad tolkning, säger hon.
Today Tomorrow Forever, verk i urval av Annica Karlsson Rixon, Uppsala konstmuseum
24 februari-9 mars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!