Jättarna på den svenska spelindustrikartan fortsätter att bidra till att branschen visar positiva siffror. Under förra året hamnade omsättningen på 8,8 miljarder kronor – en ökning med 35 procent jämfört med året innan.
Att svensk spelbransch går framåt är inte någon ny företeelse. Årets spelutvecklarindex visar att sedan 2010, när intresseorganisationen Dataspelsbranschen började att sammanställa statistik från landets spelföretag, har omsättningen ökat med 800 procent.
– När slutar något att vara ett under och blir något förväntat? Svenska dataspel har ofta beskrivits som ett under och det med goda skäl. Men med en omsättning som närmar sig 10 miljarder kronor per år är inte dataspel längre en udda företeelse som skapar förvånade rubriker, utan en del av samhällsekonomin, säger Dataspelsbranschens talesperson Pär Strömbäck.
Han eftersöker också en större förståelse i rapporteringen.
– När är det tid att sluta prata om ett ”under” och istället tänka på spel som en viktig del i samhällsekonomin?
Siffrorna kan dessutom vara lågt räknande. Fjolårets största svenska spelaffär var Microsofts uppköp av ”Minecraft”-utvecklaren Mojang, men eftersom deras fjolårsresultat ännu inte är offentligt är deras omsättning baserat på siffror från 2013.
Men samtidigt som det ekonomiska går bra är det fortsatt få kvinnor som jobbar inom spelbranschen, även om det rör sig framåt och ökar med 39 procent sedan förra året. Sett till den totala andelen anställda utgör de 18 procent av branschen.
– Det är fortfarande låga nivåer men antalet personer har ökat närmare 500 procent sedan 2010 så tendensen är stark. Det är till stor del en konsekvens av medvetet arbete från företagen men också ett uttryck för att dataspel inte längre är en domän för unga män, om det någonsin varit fallet. I dag är spel för alla och det syns även i sysselsättningsstatistiken, säger Per Strömbäck.