Förstör Uppsala för barnens skull

Har du förslag på hur Uppsala skulle kunna bli riktigt dåligt för barn och ungdomar? Då ska du bege dig till Barnombudsmannens tält på Kulturnatten.

Fredrik Norén förväntar sig många lavagropar i Minecraft under Kulturnatten.

Fredrik Norén förväntar sig många lavagropar i Minecraft under Kulturnatten.

Foto: Barnombudsmannen i Uppsala

Kultur och Nöje2015-09-11 16:20

Fredrik Norén är ansvarig för barns och ungas delaktighet, samt chefredaktör för ungdomstidningen Word. Han berättar att det här är första gången Barnombudsmannen är med på Kulturnatten och att konceptet kommer att vara "Gör tvärtom!".

Han förklarar att Barnombudsmannens vision och syfte är att se till att barnkonventionen följs. För att göra deras arbete mer tillgängligt för allmänheten är det också viktigt att det är roligt att delta i arbetet.

– Ifall du frågar ett barn vad vi kan göra för att bli bättre i Uppsala med unga kan det vara en ganska trögstartad process, menar Fredrik Norén.

– Genom att istället göra tvärtom i en annan form av medium, kan saker som är svåra att sätta ord på komma fram.

Barn och unga ska bland annat kunna bygga om Uppsala i Minecraft, gå loss på en planlösning av en skola och lämna förslag på en klottervägg. Är man nyfiken finns deras tält på Trädgårdsgatan 6 mellan klockan 14 och 20.

– Ifall du har idéer om hur Uppsala kan bli dåligt, kan det vara en indikation på vad vi istället kan förbättra, säger Fredrik Norén.

– Om jag till exempel frågar ett barn om vad en dålig skola innebär, kanske den säger att för mycket läxor förstör fritiden. Då kanske det kan vara en idé för oss att diskutera om vilken mängd läxor som är optimalt.

En av höjdpunkterna i tältet kommer att vara att barn och ungdomar (även vuxna) har möjligheten att förstöra Uppsala i en Minecraft-modell. Minecraft är dataspelet som den svenska spelutvecklaren Markus "Notch" Persson skapade.

Hur kommer det sig att ni använder er av Minecraft?

– Vi har använt Minecraft i flera projekt faktiskt. Det är ett väldigt kreativt sätt att uttrycka sig på beroende vad man vill göra. Många ungdomar kan det redan vilket gör att det fångar upp intresset snabbt och enkelt, säger Fredrik Norén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!