Första utställningsperioden inledd på Järnboden

Stora getingar i plåt, klädnypor i vetenskapliga system och noshörningar med Napoleonhatt. Temat för sommarens första utställningsperiod på Järnboden i Harg är djur.

Kultur och Nöje2006-06-26 00:00
— Det är kanske den märkligaste utställningen hittills, säger Mai Lundell som driver Järnboden.
Den första utställningsperioden vid Järnboden har just inletts. Mai Lundell tror att den kan väcka en del undran hos besökaren.
— Det är bra, det ska inte vara så självklart. Och om folk kräks på det är det jättebra, då har det väckt något, tycker hon.
Det är framför allt tavlorna av en av de mest namnkunniga konstnärerna i utställningen, Anders Karlsson, som hon tror kan upplevas som svårtillgängliga.
En serie stora temperamålningar kallad Notes dominerar Anders Karlssons utställning. Grova penseldrag i ett fåtal färger visar silhuetter av människor i olika situationer. Resultatet blir tankeväckande verk där betraktaren får stort tolkningsutrymme.

Ett annat stort namn som är representerat i utställningen är Heikki Haapanen. Hans stora smidesskulpturer inryms i källarvåningen.
— Det är jättekul med Heikkis grejer, för de tilltalar killarna. Annars är det svårt att flörta med män. De tycker att huset är ballt, men annars brukar det mest vara "gå och titta du så går jag och fikar," berättar Mai Lundell.
Källarplanet domineras av tre svarta skulpturer som når upp till midjehöjd. Två stora getingar spelar cello respektive fiol, och en stor ekoxe tycks sträcka sig efter besökaren. På väggen sitter en gigantisk fluga i plåt.
— Här kan killarna relatera till träslöjden i skolan, och se vad man kan göra med svetsen, säger Mai Lundell.
Hon är också mycket glad över att hon har fått med Ksenia Unges verk i utställningen. Hon är en rysk konstnär som ännu är relativt okänd i Sverige.
— Hon är otroligt skicklig och kommer att gå hur långt som helst. Men hon har inte hunnit ställa ut så mycket i Sverige, man kan säga att det här är hennes första stora utställning här.

Bland Ksenia Unges verk finns en serie kallad Noshörningar. Den börjar med en bild på en noshörning med en gigantisk människonäsa och Napoleonhatt. Kroppen utgörs av en bit av en tidningsartikel som verkar handla om Afrika och FN. Serien fortsätter med noshörningar som parar sig, blir skjutna och slutligen används till allehanda produkter.
Leena Jokela är en konstnär som inspireras av vetenskap och sin egen samlarinstinkt. En serie som hon kallar Systema Clypea omfattar ett flertal tavlor som påminner om insektssamlingar. Men i stället för insekter är det klädnypor som hon har nålat upp och systematiserat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!